Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EEA: Prípady rakoviny v Európe súvisia aj so znečistením prostredia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa experta z EEA Gerarda Sáncheza však "všetky environmentálne a pracovné riziká vzniku rakoviny možno znížiť".

Kodaň 28. júna (TASR) - Viac než desať percent prípadov rakoviny v Európe súvisí so znečistením životného prostredia. Väčšine z nich sa dá predísť. Vo svojej správe zverejnenej v utorok to podľa agentúry AFP uviedla Európska agentúra pre životné prostredie (EEA).

"Vystavenie znečisteniu ovzdušia, karcinogénnym chemikáliám, radónu, UV (ultrafialovému) žiareniu a pasívnemu fajčeniu spolu môže prispieť k viac než desiatim percentám prípadov rakoviny v Európe," uviedla EEA vo svojej vôbec prvej správe o prepojení rakoviny a životného prostredia.

Podľa experta z EEA Gerarda Sáncheza však "všetky environmentálne a pracovné riziká vzniku rakoviny možno znížiť".

"Environmentálne podmienené druhy rakoviny v dôsledku žiarenia alebo chemických karcinogénov možno znížiť na takmer zanedbateľnú úroveň," povedal Sánchez novinárom minulý týždeň pred zverejnením správy EEA.

V Európskej únii každoročne diagnostikujú rakovinu 2,7 milióna ľudom a 1,3 milióna na ňu zomrie. Kontinent, na ktorom žije menej než desať percent svetovej populácie, hlási takmer štvrtinu nových prípadov a pätinu úmrtí.

So znečistením ovzdušia je spojené približne jedno percento všetkých prípadov rakoviny v Európe a spôsobuje približne dve percentá všetkých úmrtí na rakovinu, uviedla agentúra.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR AP


S vystavením radónu sú v Európe spojené až dve percentá všetkých prípadov rakoviny a jedno z desiatich prípadov rakoviny pľúc. Prirodzené UV žiarenie môže byť zodpovedné až za štyri percentá všetkých prípadov rakoviny v Európe, uvádza správa.

Vystavenie pasívnemu fajčeniu môže zvýšiť celkové riziko všetkých druhov rakoviny až o 16 percent u ľudí, ktorí nikdy nefajčili, dodávajú experti.

EEA varovala, že niektoré chemikálie používané na európskych pracoviskách prispievajú k vzniku rakoviny, vrátane olova, arzénu, chrómu, kadmia, akrylamidu a pesticídov.

Agentúra dodáva, že environmentálne a pracovné rizikové faktory rakoviny možno znížiť zlepšením kvality životného prostredia a zmenou správania, čo povedie k poklesu počtu prípadov rakoviny a úmrtí.