Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EFSA upozorňuje na možný výskyt nitrozamínov v bežných potravinách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Desať potvrdených nitrozamínov je karcinogénnych a genotoxických. Karcinogénne látky môžu spôsobiť rakovinu a genotoxické môžu byť príčinou zmien v genetickom kóde, píše EFSA.

Paríž 28. marca (TASR) - Vo veľkom množstve bežných potravín v EÚ sa potvrdili nitrozamíny, látky rizikové pre ľudí. Upozornil na to v utorok Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). TASR správu prevzala z webovej stránky úrady a agentúry AFP.

Desať potvrdených nitrozamínov je karcinogénnych a genotoxických. Karcinogénne látky môžu spôsobiť rakovinu a genotoxické môžu byť príčinou zmien v genetickom kóde, píše EFSA.

Do potravín nie sú pridávané zámerne, môžu sa však vytvárať v procese ich prípravy a spracovania.

Nebezpečné látky boli objavené v rôznych typoch potravín ako sušené mäsové výrobky, spracované ryby, kakao, pivo a ďalšie alkoholické nápoje. Tiež v priemyselne spracovanej zelenine, cereáliách, mlieku a mliečnych výrobkoch, nakladaných, fermentovaný či korenených jedlách.

Úroveň nitrozamínov v potravinách predstavuje zdravotné riziko pre všetky vekové skupiny v EÚ, uviedol doktor Dieter Schrenk z EFSA.

Experti so svojimi zisteniami oboznámia Európsku komisiu, ktorá bude s úradmi v jednotlivých členských krajinách EÚ komunikovať o opatreniach potrebných na kontrolu rizika.

Úrad ESFA odporúča konzumovať vyváženú stravu so širokou škálou rôznych potravín s cieľom znížiť množstvo konzumácie nitrozamínov.