Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Nepokoje v Egypte kulminujú, zomrelo niekoľko prívržencov Mursího

Nepokoje v Egypte Foto: TASR/AP

Veliteľ tretej poľnej armády Usáma Asakar povedal, že v dvoch provinciách zvýšili kvôli útoku pohotovosť na najvyšší stupeň.

Káhira 5. júla (TASR) -Dvaja priaznivci zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího boli dnes zabití a niekoľkí ďalší utrpeli zranenia, keď sa chceli dostať do klubu republikánskej gardy v Káhire, kde zosadeného prezidenta momentálne zadržiavajú. Informoval o tom reportér agentúry Sinchua priamo z miesta deja.

Demonštranti vyjadrujúci podporu Mursímu protestovali dnes na rôznych miestach Egypta.

V meste Damanhúr v guvernoráte Buhajra, približne 160 kilometrov severozápadne od Káhiry, sa pri potýčkach medzi Mursího priaznivcami a odporcami zranili vyše dve desiatky ľudí.



Na námestí muslimskej svätice Rábíje Adawíje v káhirskej štvrti Mádínát Nasr (Nasr City) sa tisíce promursíovských protestujúcich zišli na demonštráciách, ktoré nazvali "odmietnutie".



Skupina s názvom Front 30. júna, zahrňujúca rôzne politické sily zamerané proti zvrhnutému prezidentovi Mursímu, vyzvala zase ľudí, aby sa zhromaždili na káhirskom námestí Tahrír na veľkej manifestácii s cieľom udržiavať pri živote demonštrácie takého charakteru, aké sa začali 30. júna a viedli k Mursího zosadeniu.

Egyptské ozbrojené sily zbavili Mursího funkcie v stredu tento týždeň po niekoľkých dňoch masových protestov proti nemu. Ako dôvod uviedli "chabý výkon" vo funkcii za celý čas, čo bol od vlaňajšieho júna prezidentom. Riadením krajiny poverili na prechodné obdobie predsedu ústavného súdu Adlího Mansúra.


Egyptský dočasný prezident rozpustil hornú komoru parlamentu


Dočasný prezident Egypta Adlí Mansúr dnes rozpustil hornú komoru parlamentu, v ktorej mali väčšinu islamisti. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na správu egyptskej štátnej televízie.

Hornú komoru parlamentu rozpustil Mansúr ústavnou deklaráciou. Komora je známa aj ako Rada Šúrá. Bežne nemá legislatívne právomoci, ale počas vlády zosadeného prezidenta Muhammada Mursího prebrala niektoré zákonodarné povinnosti, pretože dolnú komoru rozpustili na súdny príkaz.

V Rade dominovali Mursího prívrženci. Egyptské ozbrojené sily ho zbavili funkcie v stredu tento týždeň po niekoľkých dňoch masových protestov proti nemu. Ako dôvod uviedli "chabý výkon" vo funkcii za celý čas, čo bol od vlaňajšieho júna prezidentom.


Zadržali bývalého saláfistického kandidáta na prezidenta



Egyptského prezidentského kandidáta tvrdej línie islamistov dnes zatkli a obvinili z vyvolávania násilia v súvislosti s tisíckami islamistov, ktorí pochodujú naprieč Káhirou na protest proti zosadeniu prezidenta Muhammada Mursího. Informovala o tom agentúra Reuters.

Salafístický kandidát na prezidenta Házim Saláh abú Ismáíl zadržali v jeho domove, povedal nemenovaný zdroj, ale neposkytol podrobnosti.

Abú Ismail bol vylúčený z prezidentských volieb, ktoré k moci priviedli Mursího, pretože jeho zosnulá matka údajne vlastnila americký pas. Podľa egyptských zákonov musia byť obaja rodičia kandidátov Egypťania bez dvojitého občianstva.

Neskôr vyhral v súdnom spore s ministerstvom vnútra, ktoré nebolo schopné dokázať, že jeho matka mala dvojité občianstvo.