Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Egypt: Islamský štát znovu vyhodil na Sinaji do vzduchu plynovod

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok islamistických extrémistov, ktorí podmínovali časť plynovodu v meste Bir al-Abd, si nevyžiadal obete na ľudských životoch, vznikol len požiar.

Káhira 1. mája (TASR) - Plynovod na zemný plyn vyhodili v sobotu v nepokojmi zmietanej egyptskej severnej časti Sinajského polostrova do povetria s najväčšou pravdepodobnosťou militanti z teroristickej organizácie Islamský štát. Napísala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním s na miestne bezpečnostné zdroje.

Útok islamistických extrémistov, ktorí podmínovali časť plynovodu v meste Bir al-Abd, si nevyžiadal obete na ľudských životoch, vznikol len požiar.

K zodpovednosti za atentát sa bezprostredne síce neprihlásila nijaká organizovaná skupina, avšak viacero podobných útokov na plynovody prechádzajúce medzi Egyptom a územím Jordánska a Izraela spáchali v nedávnej minulosti členovia miestnej odnože Islamského štátu.

Egyptské bezpečnostné zložky i armáda bojujú proti islamistom na severe Sinajského polostrova už celé roky. A útoky moslimských extrémistov na objekty, ale aj na policajtov a vojakov sa ešte zintenzívnili po tom, čo bol v Egypte pred necelými deviatimi rokmi zosadený islamistický prezident Muhammad Mursí.

Súčasný prezident republiky Abdal Fattáh Sísí spustil však pred štyrmi rokmi proti islamistickým fundamentalistom na Sinajskom polostrove rozsiahlu bezpečnostnú operáciu.