Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Egypt nebol úspešný v snahách o sprostredkovanie prímeria

Izraelský protiraketový systémodráža rakety vystrelené z pásma Gazy pri izraelskom meste Sderot 13. mája 2021. Foto: TASR/AP

Operácia Strážcovia múru, ktorú Izrael proti Hamasu rozpútal v pondelok, je v poradí štvrtou po vojenských konfliktoch v rokoch 2014, 2012 a v priebehu decembra 2008 a januára 2009

Káhira/Jeruzalem 14. mája (TASR) – Delegácia egyptských sprostredkovateľov, ktorá vo štvrtok rokovala s Palestínčanmi a Izraelčanmi s cieľom dosiahnuť prímerie, opustila Tel Aviv bez toho, aby presvedčila izraelské vedenie, nech súhlasí s prímerím. Pre agentúru TASS to v piatok povedal informovaný zdroj v Káhire.

Panarabská televízia al-Arabíja uviedla, že Egypt ponúkol Izraelu jednoročnú dohodu o prímerí v rámci sprostredkovania medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy. Koordinácie tohto procesu sa mala ujať Káhira.

Agentúra TASS vysvetľuje, že Egypt, ktorý v izraelsko-palestínskom konflikte tradične zohráva rolu sprostredkovateľa, navrhol ako prvú etapu na ceste k dosiahnutiu trvalého prímeria dočasné zastavenie paľby. Zdroj egyptskej delegácie však pre TASS spresnil, že táto iniciatíva nebola pozitívne prijatá.

„Palestínsky odboj požaduje, aby Izrael zastavil agresívne akcie na východe Jeruzalema, a Izrael úplne odmieta reagovať na výzvy a iniciatívy týkajúce sa prímeria," spresnil zdroj.

„Výsledkom bolo, že egyptská delegácia bola nútená opustiť Tel Aviv,“ dodal zdroj.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vyhlásil, že izraelská vojenská operácia proti hnutiu Hamas v pásme Gazy „bude pokračovať tak dlho, ako bude treba.

Dodal, že Hamas a ďalšie „teroristické organizácie veľmi draho" zaplatia za útoky na Izrael. Avizoval, že Izrael bude pokračovať vo svojich operáciách „s veľkou silou".

Denník Jerusalem Post (JP) konštatoval, že tento Netanjahuov výrok „pochoval" nádej na okamžité zastavenie paľby.

JP dodal, že izraelský minister obrany Benny Ganc pred možnou pozemnou operáciou izraelskej armády v pásme Gazy povolal vo štvrtok 9000 záložníkov.

Operácia Strážcovia múru, ktorú Izrael proti Hamasu rozpútal v pondelok, je v poradí štvrtou po vojenských konfliktoch v rokoch 2014, 2012 a v priebehu decembra 2008 a januára 2009, poznamenal JP.