Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zásah proti stúpencom Moslimského bratstva si vyžiadal 70 obeti

Nepokoje v Egypte Foto: TASR/AP

Reportéri na mieste uviedli, že výstrely bolo počuť aj hodiny po začiatku zrážok.

Káhira 27. júla (TASR) - Najmenej 70 ľudí zahynulo v noci na dnes po tom, ako egyptské bezpečnostné sily zasiahli v Káhire proti stúpencom zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Uviedol to dnes hovorca bratstva s tým, že celkový počet obetí môže byť ešte vyšší, informovala tlačová agentúra Reuters.

Egyptská stanica televízie al-Džazíra priniesla správu o 120 mŕtvych a približne 4500 zranených pri násilnostiach, ktoré vypukli na okraji nepretržitej okupačnej demonštrácie stúpencov Mursího pri káhirskej mešite.

Reportéri na mieste uviedli, že výstrely bolo počuť aj hodiny po začiatku zrážok. Egyptské úrady sa zatiaľ k záležitosti nevyjadrili.

Hovorca Moslimského bratstva obvinil príslušníkov polície, že po zásahu slzotvorným plynom strieľali na demonštrantov ostrou muníciou úmyselne s cieľom zabíjať. Obete mali podľa neho strelné rany na hlavách a hrudi, informovala tlačová agentúra Reuters.

Mursího tento mesiac zosadila armáda po masových protestoch proti jeho prvému roku vo funkcii.

V piatok sa jeho stúpenci i oponenti zišli na zhromaždeniach po celej krajine, ktoré do ulíc vytiahli státisíce ľudí a odhalili hlboké rozpory medzi skupinami obyvateľstva najľudnatejšej arabskej krajiny.

Násilnosti od zvrhnutia Mursího si vyžiadali už viac než 200 obetí na životoch, prevažne v radoch prívržencov islamistického Moslimského bratstva.