Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Egyptská polícia zatýkala ľudí za porušenie nočného zákazu vychádzania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Egypte zatkli organizátorov pochodu oslavujúceho moslimský posvätný pôstny mesiac ramadán, ktorí porušili zákaz vychádzania.

Káhira 25. apríla (TASR) - Egyptská polícia v piatok zatkla organizátorov pochodu oslavujúceho moslimský posvätný pôstny mesiac ramadán, informovala v sobotu agentúra DPA. Dôvodom bolo porušenie nočného zákazu vychádzania, ktorý bol zavedený s cieľom obmedziť šírenie nákazy koronavírusu SARS-CoV-2.

Videozáznam zverejnený na internete zachytáva desiatky účastníkov pochodu, ktorý sa konal v meste Alexandria ležiacom na pobreží Stredozemného mora. Cieľom bolo osláviť ramadán, ktorý sa začal v piatok. Väčšina obyvateľov krajiny sa hlási k sunnitskému islamu.

Účastníci skandovali pokriky oslavujúce boha a popierajúce výskyt koronavírusu.

Polícia podľa egyptských médií zatkla organizátorov pochodu.

Tento pochod je podľa guvernéra provincie Alexandria každoročná tradícia v rámci mesiaca ramadán. Tohtoročný pochod však označil za chybu z dôvodu pandémie koronavírusu. Zatknutí účastníci podľa neho čelia obvineniam z porušenia zákazu vychádzania, ktorý egyptská vláda zaviedla minulý mesiac.

Vláda počas ramadánu platnosť tohto opatrenia zmiernila, pripomína DPA. Mešity v krajine však zostávajú zatvorené.

Egypt zaznamenal 4092 prípadov nákazy koronavírusom a 294 ľudí ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Počas ramadánu sa moslimovia musia od brieždenia do súmraku zdržať jedenia, pitia a fajčenia. Pobožní moslimovia tiež vykonávajú špeciálne večerné modlitby známe ako taráwíh, hoci tohto roku sa nebudú môcť uskutočniť v mešitách.