Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Egypt predstavil objav deväť metrov dlhej komory vo Veľkej pyramíde

Turisti počas návštevy stupňovitej pyramídy kráľa Džosera, najstaršej z viac ako 100 pyramíd v Egypte, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komora má rozmery 9 × 2 metre a nachádza sa nad hlavným vchodom do pyramídy.

Káhira 2. marca (TASR) - Egyptskí vedci vo štvrtok predstavili objav dlhej komory vo vnútri Veľkej pyramídy v Gíze. Ide o prvý takýto priestor, ktorý bol objavený na severnej strane tejto starovekej stavby. TASR o tom informuje podľa správy tlačovej agentúry Reuters.

Komora má rozmery 9 × 2 metre a nachádza sa nad hlavným vchodom do pyramídy. Jej funkcia je v súčasnosti neznáma, hoci takéto priestory často vedú k ďalším archeologickým objavom.

Objav spoločne oznámili pri základni pyramídy egyptský archeológ Záhí Hawás a egyptský minister cestovného ruchu Ahmad Ísá. Komora bola objavená v rámci projektu Scan Pyramids - medzinárodného programu, ktorý skúma neprebádané časti starovekých stavieb pomocou skenovania.

Veľká pyramída v Gíze sa nachádza zhruba 18 kilometrov od centra Káhiry. Známa je aj pod názvom Chufuova pyramída - po svojom staviteľovi, faraónovi zo štvrtej dynastie, ktorý vládol v rokoch 2509-2483 pred n. l.

Táto antická stavba je posledným zachovaným divom starovekého sveta. Postavili ju pred približne 4500 rokmi ako kráľovskú hrobku. Odborníci sa rozchádzajú v názoroch na to, ako bola postavená, takže aj relatívne malé objavy vyvolávajú veľký záujem.

Egypt sa často verejne chváli starovekými objavmi, aby prilákal viac turistov, ktorí sú pre túto severoafrickú krajinu hlavným zdrojom zahraničnej meny. Tento sektor zaznamenal dlhý útlm po politických nepokojoch a násilnostiach, ktoré nasledovali po povstaní v roku 2011.