Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Egypte prepustili štyroch zamestnancov tureckej tlačovej agentúry

Egyptská polícia. Foto: TASR AP

Vzťahy medzi Egyptom a Tureckom sa zhoršili po tom, ako egyptská armáda v roku 2013 zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího po sérii protestov proti jeho vláde.

Káhira 16. januára (TASR) - Egyptské úrady vo štvrtok prepustili štyroch zamestnancov tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu, ktorých zatkli v utorok počas policajnej razie v jej sídle v Káhire. Informovala o tom agentúra AP.

Každý zo zadržaných bol prepustený na kauciu vo výške približne 565 eur, uviedol súdny úradník, ktorý chcel zostať v anonymite. Medzi zadržanými bol aj jeden turecký občan a dvaja egyptskí novinári.

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že sa na sídlo tlačovej agentúry zameralo v rámci úsilia "odhaliť sprisahania organizácie Moslimské bratstvo a krajín, ktoré ich podporujú". Ministerstvo agentúru Anadolu obvinilo zo šírenia falošných správ o Egypte.

Turecko raziu odsúdilo a žiadalo okamžité prepustenie zamestnancov agentúry. Takisto si predvolalo egyptského chargé d'affaires.

Utorňajší policajný zásah v sídle agentúry Anadolu odsúdila aj Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).

Vzťahy medzi Egyptom a Tureckom sa zhoršili po tom, ako egyptská armáda v roku 2013 zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího po sérii protestov proti jeho vláde. Mursí bol členom Moslimského bratstva, ktoré podporuje i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.