Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Egypt sprostredkoval prímerie medzi Izraelom a Islamským džihádom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Izraela ani Islamského však dosiahnutie dohody oficiálne nepotvrdili.

Tel Aviv/Gaza 13. mája (TASR) — Izrael a militantná palestínska organizácia Islamský džihád sa po najnovšej eskalácii násilia dohodli na prímerí. Malo vstúpiť do platnosti v sobotu o 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), informovali v sobotu podľa zahraničných agentúr viaceré izraelské a arabské médiá s odvolaním sa na egyptské a palestínske zdroje.

Prímerie sprostredkoval Egypt a obe strany s jeho návrhom súhlasili.

Predstavitelia Izraela ani Islamského však dosiahnutie dohody oficiálne nepotvrdili. Krátko po zverejnení týchto informácií sa v pohraničí s pásmom Gazy opäť rozozvučali sirény varujúce pred raketovým útokom, píše agentúra DPA.

Izraelská armáda spustila v utorok večer operáciu s názvom Šíp a štít zameranú proti Islamskému džihádu v pásme Gazy. Pri prvých leteckých úderoch prišli o život traja vysoko postavení členovia Islamskému džihádu, ktorý na to reagoval vypálením okolo 1100 rakiet na Izrael.

Izraelské nálety v pásme Gazy si od utorka vyžiadali už najmenej 34 obetí, z toho najmenej 14 civilistov, uvádzajú palestínske zdravotnícke úrady. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia.

V Izraeli zahynuli pri raketových útokoch dvaja civilisti.

Izrael tvrdí, že nálety boli reakciou na raketovú paľbu militantných Palestínčanov z minulého týždňa a zameriava sa na ciele Islamského džihádu. Obyvatelia pásma Gazy však uviedli, že zasiahnuté boli aj domy ľudí, ktorí s bojmi nemajú nič spoločné.