Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Egypt tvrdí, že priechod s Gazou je otvorený

Palestínska žena zranená pri izraelskom bombardovaní čaká vo štvrtok 12. októbra 2023 na ošetrenie v nemocnici v utečeneckom tábore Rafah v južnom pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Egypt tiež vyzval krajiny a medzinárodné organizácie, ktoré chcú dodať humanitárnu pomoc Palestínčanom v pásme Gazy, aby ju doručili na letisko v egyptskom meste Aríš na pobreží Stredozemného mora.

Káhira 12. októbra (TASR) - Egypt vyzval vo štvrtok Izrael, aby zastavil útoky na egyptský hraničný priechod Rafah s pásmom Gazy a mohol sa využívať na dodávky humanitárnej pomoci. Egyptské ministerstvo zahraničných vecí zároveň podľa agentúry DPA poprelo správy, že Káhira svoj jediný hraničný priechod s pásmom Gazy zavrela.

Prevádzku priechodu Rafah podľa Káhiry skomplikovali a dočasne zastavili aj izraelské útoky. Izrael preto vyzvala, aby "nepodnikal útoky na palestínsku stranu tohto priechodu" a mohol naďalej slúžiť ako priechod a akási možnosť záchrany pre Palestínčanov v zablokovanom území.

"Priechod zostane otvorený, pokým nevyhovieme naliehavým humanitárnym potrebám (obyvateľov) pásma Gazy," povedal egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí podľa agentúry Reuters.

Egypt tiež vyzval krajiny a medzinárodné organizácie, ktoré chcú dodať humanitárnu pomoc Palestínčanom v pásme Gazy, aby ju doručili na letisko v egyptskom meste Aríš na pobreží Stredozemného mora. Potrebu zaistiť humanitárne služby aj dodávky pomoci pre Palestínčanov v pásme Gazy zdôraznil vo štvrtok aj egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v telefonáte s britským premiérom Rishim Sunakom.

Pri bezprecedentných teroristických útokoch Hamasu zahynulo v Izraeli od soboty už prinajmenšom 1300 ľudí a do nemocníc previezli najmenej 3297 zranených. Hnutie Hamas zase vo štvrtok informovalo o 1354 mŕtvych Palestínčanoch počas odvety izraelskej armády v pásme Gazy.