Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Egypt vyzval Irán a Izrael k zdržanlivosti

Iránska žena kráča okolo bilbordu, ktorý zobrazuje odpálenie rakety v Teheráne v piatok 19. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo vo vyhlásení hlboké znepokojenie nad pokračujúcou obojstrannou eskaláciou napätia medzi Iránom a Izraelom.

Káhira 19. apríla (TASR) - Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry DPA.

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo vo vyhlásení hlboké znepokojenie nad pokračujúcou obojstrannou eskaláciou napätia medzi Iránom a Izraelom. Zároveň varovalo pred následkami rozšírenia konfliktu v regióne a s tým súvisiacim ohrozením regionálnej bezpečnosti a tamojších obyvateľov.

Iránska protivzdušná obrana bola v noci na piatok v pohotovosti, keď vo vzdušnom priestore zaznamenala niekoľko menších podozrivých objektov. Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Iránu na Izrael.

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Iránsky analytik v štátnej televízii tvrdil, že drony lietali od "infiltrátorov zvnútra" krajiny, informovala televízia al-Džazíra. Teherán ani Tel Aviv sa k situácii zatiaľ oficiálne nevyjadrili.