Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

TÍNEDŽERI OBŤAŽOVALI TURISTKY: Zadržali ich pri pyramídach v Gíze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Incident vyvolal v Egypte vlnu nevôle. Sexuálne obťažovanie od popiskovania až po postrkovanie a nevhodné dotyky sa totiž v tejto krajine čoraz viac rozmáha.

Káhira 9. máj (TASR) - V Káhire zadržali 13 tínedžerov vo veku 13 – 15 rokov, ktorí cez víkend obťažovali dve turistky pri pyramídach v Gíze. Prokurátor v pondelok rozhodol, že chlapci zatiaľ zostanú vo väzbe. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Skupinu zatkli po tom, čo sa na sociálnych sieťach začalo šíriť video, na ktorom sa tínedžeri posmievali a tisli na turistky, ktoré sa ich snažili odtlačiť. Z videa nie je jasné, či sa žien dotýkali na nevhodných miestach. Video natočil okoloidúci turistický sprievodca.

Ak bude proti chlapcom vznesené obvinenie, prípadom sa bude zaoberať súd pre mladistvých.

Incident vyvolal v Egypte vlnu nevôle. Sexuálne obťažovanie od popiskovania až po postrkovanie a nevhodné dotyky sa totiž v tejto krajine čoraz viac rozmáha. Návštevníkov pyramíd v Gíze a iných egyptských archeologických pamiatok často obťažujú mladí egyptskí muži, ktorí sa im snažia vnútiť suveníry, prehliadky lokalít či jazdy ťavou.

Problém sexuálneho obťažovania v Egypte pritiahol pozornosť po povstaní v roku 2011, keď bola zvrhnutá vláda vtedajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Počas protivládnych protestov vtedy zaznamenali viacero incidentov, keď ženy obťažovali, strkali či dokonca zbili. Miestne orgány odvtedy zvýšili hornú trestnú sadzbu za obťažovanie na päť rokov odňatia slobody a prijali tiež opatrenia na zabránenie obťažovaniu v turistických lokalitách.