Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Egyptológovia objavili možno najstaršiu a najzachovalejšiu múmiu

Egyptský archeológ vysvetľuje zástupcom médií v nedávno objavenej hrobke datovanej do Starej ríše (2700 – 2200 pred Kristom) na mieste najstaršej Džoserovej stupňovitej pyramídy v egyptskej Sakkáre, asi 24 kilometrov juhozápadne od Káhiry vo štvrtok 26. januára 2023. Foto: TASR - AP

Múmiu starú asi 4300 rokov objavili na dne 15-metrovej šachty v nedávno odkrytej skupine hrobiek piatej a šiestej dynastie faraónov nájdených neďaleko Džoserovej stupňovitej pyramídy pri Sakkáre.

Káhira 26. januára (TASR) - Egyptológovia odkryli neďaleko Káhiry faraónsku hrobku, pričom v nej objavili múmiu, ktorá by mohla byť vôbec najstaršou a najzachovalejšou, aká sa dosiaľ v Egypte našla. Povedal to vo štvrtok vedúci archeologického tímu Záhí Hawás, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Múmiu starú asi 4300 rokov objavili podľa jeho slov na dne 15-metrovej šachty v nedávno odkrytej skupine hrobiek piatej a šiestej dynastie faraónov nájdených neďaleko Džoserovej stupňovitej pyramídy pri Sakkáre. Múmia muža menom Hekašepes bola uložená v zapečatenom vápencovom sarkofágu. "Táto múmia by mohla byť najstaršou a najkompletnejšou múmiou dosiaľ nájdenou v Egypte," dodal Hawás, ktorý bol v minulosti egyptským ministrom pre pamiatky.

Medzi objavenými hrobkami bola aj jedna patriaca Chnumdžedefovi, ktorý dohliadal na aristokraciu i úradníkov a bol tiež kňazom počas vlády Venisa, posledného panovníka piatej dynastie faraónov. Vyzdobená je výjavmi z každodenného života.

Ďalšia z nájdených hrobiek zase patrila Merimu, "strážcovi tajomstiev a pobočníkovi veľkého vodcu paláca".

Egyptológovia objavili aj množstvo sôch vrátane jednej znázorňujúcej muža s manželkou a niekoľkými služobníkmi.