Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Egyptská armáda potvrdila nákup 30 francúzskych stíhačiek Rafale

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Armáda vo vyhlásení uviedla, že najnovší nákup bude financovaný prostredníctvom desaťročnej pôžičky.

Káhira 4. mája (TASR) - Egyptská armáda potvrdila, že objednala 30 bojových lietadiel typu Rafale od francúzskej firmy Dassault Aviation s cieľom posilniť "národnú bezpečnosť". Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Egypt už v roku 2015 zakúpil 24 francúzskych stíhačiek Rafale. Armáda vo vyhlásení uviedla, že najnovší nákup bude financovaný prostredníctvom desaťročnej pôžičky.

Investigatívna webstránka Disclose.ngo v pondelok v súvislosti s tým informovala, že išlo o súčasť tajnej dohody v hodnote takmer štyroch miliárd eur.

Nová dohoda o nákupe stíhačiek "posilňuje strategické a vojenské partnerstvo medzi Francúzskom a Egyptom", uviedla vo vyhlásení francúzska ministerka obrany Florence Parlyová.

Podľa Medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) so sídlom v Štokholme je Egypt po Saudskej Arábii a Indii tretím najväčším dovozcom zbraní na svete.

Podľa správy SIPRI nákup zbraní Egypta za posledné desaťročie vzrástol o 136 percent, pričom do krajiny smeroval vojenský materiál okrem Spojených štátov z Francúzska, Nemecka a Ruska.