Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Egyptská delegácia sa snaží sprostredkovať prímerie v pásme Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v súvislosti s najnovšou eskaláciou na Blízkom východe informoval, že do oblasti vyšle svojho poradcu Hadyho Amra.

Jeruzalem/Káhira 13. mája (TASR) - S misiou upokojiť situáciu v stupňujúcom sa konflikte medzi Izraelom a pásmom Gazy a iniciovať prípadne aj rokovania o prímerí pricestovala do Tel Avivu delegácia vyjednávačov z Egypta. Rovnaká delegácia sa predtým v pásme Gazy stretla s predstaviteľmi radikálneho hnutia Hamas, ktoré v tejto enkláve vládne.

Egypt už v minulosti zohrával rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na dvoch predstaviteľov egyptských tajných služieb. Tí dodali, že egyptská delegácia pricestovala z Gazy do Izraela "po zemi".

AP uviedla, že egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí v stredu telefonoval so svojím izraelským rezortným kolegom Gabim Aškenazim, pričom odsúdil izraelské útoky na palestínskom území. Súčasne označil za dôležité, aby sa obe strany vyhli eskalácii a neuchyľovali sa k použitiu vojenskej sily.

V uplynulých dňoch sa na obe strany konfliktu s výzvami na uzavretie prímeria obrátili Spojené štáty, EÚ, Británia, OSN, Egypt, Turecko i Rusko.

Izraelský internetový portál Ynet v noci na štvrtok informoval, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol ponuku hnutia Hamas na prímerie. Svojich kolegov s tým Netanjahu oboznámil v stredu. Izraelskí ministri z tzv. silových rezortov v tento deň zároveň rozhodli o ďalšom vystupňovaní útokov na pásmo Gazy. Ide o súčasť vojenskej operácie, ktorou Izrael odpovedá na pokračujúcu intenzívnu raketovú paľbu militantných skupín Hamas a Islamský džihád z pásma Gazy na juh a centrálnu časť svojho územia.

Izrael začal svoju vojenskú operáciu po tom, čo hnutie Hamas odpálilo sériu rakiet ako odplatu za potýčky izraelskej polície s Palestínčanmi vo východnom Jeruzaleme, a to aj na posvätných miestach, navyše v čase pôstneho mesiaca ramadán.

Palestínsky zdroj uviedol, že následné snahy o prímerie, ktoré podnikli Egypt, Katar a OSN, neviedli k zmierneniu násilia.

Vzájomná cezhraničná paľba zároveň v Izraeli vyvolala násilné propalestínske protesty tamojšej arabskej menšiny, na ktoré radikálne naladení židia v etnicky zmiešaných oblastiach a mestách Izraela reagovali útokmi na svojich arabských spoluobčanov. Situácia v mnohých lokalitách sa polícii vymkla spod kontroly.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v súvislosti s najnovšou eskaláciou na Blízkom východe informoval, že do oblasti vyšle svojho poradcu Hadyho Amra.