Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Egyptský súd zakázal armáde zatýkať civilistov

Stalo sa tak v čase, keď sa vládnuca vojenská rada pripravuje na odovzdanie moci civilnej administratíve.

Káhira 26. júna (TASR) - Egyptský súd zrušil dnes vládny dekrét, ktorý dal armáde právomoc zatýkať civilistov. Stalo sa tak v čase, keď sa vládnuca vojenská rada pripravuje na odovzdanie moci civilnej administratíve.

"Súd zablokoval rozhodnutie ministra spravodlivosti, ktorým dostala armáda a vojenská spravodajská služba právomoc zatýkať," uviedol sudca egyptského správneho súdu Alí Fikrí.

Aktivistami ostro kritizovaný dekrét vydala armádou vymenovaná dočasná vláda v napätej atmosfére pred druhým kolom prezidentských volieb, v ktorom 16. a 17. júna zvíťazil kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí.

Porazený sekulárny kandidát Ahmad Šafík dnes odletel z Egypta aj so svojimi troma dcérami a troma vnúčatami. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako voči nemu otvorili vyšetrovanie pre údajné plytvanie verejnými zdrojmi v čase, keď za minulého režimu pôsobil ako minister civilného letectva.

Šafík - posledný premiér za vlády zosadeného prezidenta Husního Mubaraka - odletel spolu s rodinou z Káhiry do Spojených arabských emirátov (SAE). Podľa vyhlásenia svojho volebného tímu odišiel len na krátku náboženskú púť do Saudskej Arábie.

V súvislosti s otvorením vyšetrovania voči Šafíkovi sa však objavili špekulácie o jeho možnej emigrácii. V SAE totiž našli útočisko viacerí bývalí predstavitelia Mubarakovho režimu, vrátane bývalého šéfa tajných služieb a viceprezidenta Umara Sulajmána.