Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EHSV: EÚ musí nadviazať na výsledky Konferencie o budúcnosti Európy

Dubravka Šuicová. foto z archívu. Foto: TASR/AP

Eurokomisárka pre demokraciu a demografiu zdôraznila, že EHSV ako jeden z hlavných poradných orgánov exekutívy EÚ je základnou súčasťou demokratického ekosystému aj do budúcnosti.

Brusel 16. júna (TASR) - Po roku občianskych a politických diskusií o budúcnosti EÚ je teraz nevyhnutné poskytnúť Európanom konkrétne opatrenia, na ktoré vyzvala Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE). Podľa spravodajcu TASR sa na tom vo štvrtok zhodli predsedníčka Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Christa Schwengová a podpredsedníčka Európskej komisie Dubravka Šuicová.

Schwengová a Šuicová, ktorá bola spolupredsedníčkou Výkonnej rady CoFoE, sa stretli na júnovom plenárnom zasadnutí EHSV v Bruseli.

Obe političky sa zhodli na tom, že po roku diskusií o budúcnosti EÚ, ktoré prebiehali na rôznych úrovniach, európskych, národných aj regionálnych, je teraz nevyhnutné obyvateľom Európy poskytnúť konkrétne opatrenia vyplývajúce z odporúčaní CoFoE.

Podľa ich spoločného vyhlásenia sa spoločné úsilie organizácií občianskej spoločnosti za posledný rok vyplatilo a Konferencii o budúcnosti Európy sa podarilo priniesť zmysluplné výsledky v otázkach, ktoré Európanov znepokojujú.

"Bolo prijatých 49 návrhov na základe odporúčaní občanov a po príspevkoch všetkých zainteresovaných strán. Zahŕňajú mnoho výhľadových cieľov, ako napríklad explicitné splnomocnenie EHSV ako sprostredkovateľa a garanta aktivít participatívnej demokracie," uviedla Schwengová vo vyhlásení pre médiá.

Dodala, že výzva, ktorá vyplýva z výsledkov CoFoE, je dvojaká. Po prvé, treba splniť očakávané výzvy a nájsť čo najlepší možný spôsob podpory štruktúrovaného dialógu s organizáciami občianskej spoločnosti. Po druhé, bude nevyhnutné nadviazať na konferenciu a zabezpečiť, aby sa toto "cvičenie" s občanmi nezvrátilo a namiesto ich spokojnosti neprinieslo nevôľu voči EÚ a jej inštitúciám.

V tomto bode EHSV predložil konkrétne návrhy: spätná väzba zo strany euroinštitúcií musí byť dôkladná, jednoduchá, transparentná a vo forme online informačného panela a verejnej kontroly.

Eurokomisárka pre demokraciu a demografiu zas zdôraznila, že EHSV ako jeden z hlavných poradných orgánov exekutívy EÚ je "základnou súčasťou demokratického ekosystému" aj do budúcnosti.

"Vaša práca posilňuje dôveru a zmenšuje priepasť medzi občanmi a inštitúciami. Teraz je životne dôležité, aby sme Európanom poskytovali spätnú väzbu od tohto jedinečného demokratického cvičenia. Komisia bude vždy na strane tých, ktorí chcú reformovať Európsku úniu, aby lepšie fungovala," uviedla Šuicová. Zároveň však upozornila, že zmena zmlúv o fungovaní EÚ, čo požaduje napríklad europarlament, by nemala byť samoúčelná. Dodala, že je veľa možností, ako konať aj v rámci existujúcej zmluvnej základne.