Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EIB a Európska obranná agentúra budú spolupracovať v oblasti obrany

Na archívnej snímke Alexander Stubb. Foto: TASR/AP

Európska obranná agentúra podporuje spoluprácu pri európskych obranných projektoch a okrem Dánska slúži pre všetky členské krajiny EÚ.

Brusel 9. decembra (TASR) - Podpredseda Európskej investičnej banky (EIB) Alexander Stubb s predsedom Európskej obrannej agentúry (EDA) Jorgem Domecqom podpísal v pondelok dohodu o programe, ktorý uľahčí spoluprácu v oblasti obranných kapacít členských krajín EÚ a podporí európske výskumné programy v rezorte obrany.

Európska obranná agentúra podporuje spoluprácu pri európskych obranných projektoch a okrem Dánska slúži pre všetky členské krajiny EÚ.

Na základe iniciatívy EDA sa o takzvanom kooperatívnom finančnom mechanizme (CFM) rokovalo v posledných troch rokoch. Cieľom tohto výlučne dobrovoľného mechanizmu je prekonať opakujúci sa problém nesynchronizovaných rozpočtov na obranu v zúčastnených členských štátoch EÚ, čo bráni začatiu projektov obrannej spolupráce.

Doteraz už 10 zúčastnených členských štátov Únie (Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Litva, Maďarsko, Portugalsko, Španielsko) podpísalo dohodu o tomto programe alebo vyhlásilo svoj úmysel pripojiť sa k CFM. Ďalšie krajiny EÚ naznačili svoju ochotu pripojiť sa k programu v nasledujúcich týždňoch.

V súčasnosti je spolupráca na obranných kapacitách a výskumných obranných projektoch oneskorená alebo brzdená skutočnosťou, že rozpočtové prostriedky na obranu sa medzi partnermi líšia, keď dôvodom sú aj neočakávané rozpočtové obmedzenia či zmena vnútroštátnych politických priorít. V dôsledku toho sa stáva, že krajiny, ktoré majú záujem o projekt hlbšej obrannej spolupráce, sa nemôžu doň zapojiť alebo musia odložiť svoju účasť, pretože majú problémy s financovaním. Práve na zmiernenie tohto problému bol zriadený CFM - funguje ako dôveryhodná platforma poskytujúca vzájomnú medzištátnu pomoc alebo alternatívnu finančnú podporu mimo financií z EIB.

Kooperatívny finančný mechanizmus nadobudne platnosť dňom podpisu poslednej krajiny, ktorá oznámila svoj úmysel doň vstúpiť.

"V budúcnosti by nezhodné rozpočtové cykly alebo dočasné medzery vo financovaní už nemali vylučovať členské štáty z účasti na nadnárodných obranných programoch," opísal výhody CFM predseda EDA.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)