Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Eiffelovu vežu po šesťdňovom štrajku opäť otvorili pre návštevníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prevádzkovateľ 330-metrovej veže (spoločnosť SETE) vo vyhlásení uviedol, že dosiahol dohodu s odbormi.

Paríž 25. februára (TASR) — Eiffelovu vežu v nedeľu opäť otvorili pre návštevníkov po šesťdňovom štrajku zamestnancov, ktorí požadovali lepšiu údržbu historickej pamiatky a zvýšenie platov. TASR informuje podľa agentúry AP.

Prevádzkovateľ 330-metrovej veže (spoločnosť SETE) vo vyhlásení uviedol, že dosiahol dohodu s odbormi a sľúbil vyčleniť na renováciu "ambicióznu investíciu 380 miliónov eur do roku 2031". Tento týždeň sa tiež začalo vyjednávanie o platoch, ktorého výsledok by mal byť známy na budúci mesiac. Zamestnanci požadujú zvýšenie platov úmerné príjmom z predaja lístkov.

Eiffelova veža je jednou z najznámejších turistických pamiatok sveta. Ročne priláka takmer sedem miliónov návštevníkov, z toho približne tri štvrtiny cudzincov, uvádza sa na jej webovej stránke. Počas covidovej pandémie sa ich počet prudko znížil, ale v roku 2022 opäť narástol na 5,9 milióna ľudí a vlani 6,3 milióna návštevníkov. Očakáva sa, že tento rok ich počet ešte narastie vzhľadom na letné olympijské hry, ktoré sa konajú v Paríži.

Zvyčajne je otvorená 365 dní v roku. Minulý rok ju na 10 dní uzavreli počas masívnych protestov proti vládnemu plánu reformovať dôchodkový systém krajiny.