Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Eiffelovu vežu rozsvietia vo farbách ukrajinskej vlajky

Ľudia kráčajú po moste, v pozadí Eiffelova veža, foto z archívu. Foto: TASR/AP

O nasvietenie veže v ukrajinských farbách <i>"na podporu ukrajinského ľudu"</i> požiadala starostka Paríža Anne Hidalgová

Paríž 25. februára (TASR) - Eiffelovu vežu vo francúzskej metropole Paríž od piatku na tri noci nasvietia vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity po invázii ruských jednotiek do tejto krajiny. Oznámili to prevádzkovatelia tohto monumentu, informovala agentúra AFP.

O nasvietenie veže v ukrajinských farbách "na podporu ukrajinského ľudu" požiadala starostka Paríža Anne Hidalgová, ktorá je zároveň kandidátkou socialistov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Tie sa v krajine uskutočnia o šesť týždňov.

Hidalgová sa vo štvrtok vo francúzskej metropole zúčastnila na protestnom zhromaždení proti ruskej invázii, ktorú na sociálnej sieti Twitter označila za "neoprávnený a zločinný akt" zo strany Moskvy.

Eiffelova veža, ktorá je každú noc osvetlená žiarivými bielymi svetlami, často mení farby pri príležitosti významných domácich alebo zahraničných udalostí, pripomína AFP.

Inváziu, ktorej sa prezident Emmanuel Macron snažil vyhnúť silným diplomatickým tlakom, odsúdila aj francúzska vláda. Minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v piatok obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že v snahe obnoviť ruské "impérium" chce "vymazať Ukrajinu z mapy".