Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EK: Body kompromisného návrhu o brexite musia vyriešiť Briti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský premiér v stredu predstavil svoj kompromisný plán pre brexit, ktorý však Európania prijali s veľkou dávkou opatrnosti.

Brusel 3. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) má viacero otázok týkajúcich sa stredajšieho kompromisného plánu britského premiéra Borisa Johnsona v súvislosti s tzv. brexitom a je presvedčená, že Británia dokáže na problematické body zareagovať. Uviedla to vo štvrtok hovorkyňa EK Natasha Bertaudová.

Predseda EK Jean-Claude Juncker v stredu popoludní počas telefonického rozhovoru s Johnsonom upozornil, že v otázke brexitu nastal "pozitívny posun", zároveň však zostávajú niektoré "problematické body", ktoré si vyžadujú ďalšiu prácu v nadchádzajúcich dňoch".

"Tak ako sme povedali, v návrhu Spojeného kráľovstva sú problematické body a ešte stále treba urobiť veľa práce. Túto prácu však musí vykonať Spojené kráľovstvo, a nie naopak," spresnila hovorkyňa počas pravidelného stretnutia s novinármi.

Upozornila, že Británia sa rozhodla opustiť Európsku úniu, a nie naopak. "My urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili, že odchod bude usporiadaný," uviedla s odkazom na brexit. V mene eurokomisie dodala, že táto inštitúcia je pripravená konštruktívne spolupracovať s "partnermi", zároveň však spresnila, že EÚ nechce prevziať zodpovednosť za zlyhanie rokovaní alebo odchod Británie bez dohody.

Britský premiér v stredu predstavil svoj "kompromisný plán" pre brexit, ktorý však Európania prijali s veľkou dávkou opatrnosti. Bertaudová priznala, že najviac otázok vyvolal kompromis, ktorý sa týka citlivej otázky hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom.

Obavy v tomto smere vyjadril aj Juncker počas telefonickej diskusie s Johnsonom, keď poznamenal, že ešte stále existujú určité problémy, najmä pokiaľ ide o tzv. írsku poistku, čiže mechanizmus, ktorého cieľom je zabrániť opätovnému zavedeniu fyzickej hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Johnson chce tento mechanizmus, zakotvený v "rozvodovej" dohode, nahradiť alternatívnymi colnými režimami.

Juncker bude vo štvrtok popoludní o novej situácii diskutovať s írskym premiérom Leom Varadkarom. Bertaudová uviedla, že šéf exekutívy EÚ zopakuje vyjadrenie solidarity zvyšku EÚ s Írskom, čo znamená, že Únia nepodporí riešenie, ktoré írska strana považuje za nevhodné.

Spravodajca TASR Jaromír Novak