Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

EK chce podporiť Ukrajinu výnosmi zo zmrazených ruských štátnych aktív

Obrnený transportér horí a poškodené ruské ľahké úžitkové vozidlá stoja opustené po bojoch v ukrajinskom Charkove. Foto: TASR/AP

V Únii sú zakázané akékoľvek transakcie súvisiace so správou aktív ruskej centrálnej banky.

Brusel 12. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok navrhla prvé opatrenia smerujúce k využitiu príjmov zo zmrazených ruských štátnych aktív na podporu Ukrajiny. Aktíva Európska únia (EÚ) zmrazila minulý rok v rámci zavádzania sankcií proti Rusku pre jeho útok na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V Únii sú zakázané akékoľvek transakcie súvisiace so správou aktív ruskej centrálnej banky. Podľa Komisie sú v súčasnosti v spoločenstve európskych krajín zmrazené ruské aktíva v hodnote viac ako 200 miliárd eur. Veľká väčšina z nich je v Belgicku v správe klíringovej spoločnosti Euroclear. Tieto aktíva sú síce zmrazené, ale vytvárajú príjmy.

"Postupom času tieto aktíva generujú čoraz väčšiu likviditu. Niektoré dlhopisy priniesli príjmy v podobe dividend, niektoré cenné papiere sa stali splatnými, a tak sa istina zmenila na hotovosť," uviedol nemenovaný predstaviteľ EÚ. Komisia podľa neho navrhla, aby Euroclear tieto výnosy spravoval a registroval v osobitnom účtovnom systéme, pričom ich rozdeľovanie v prospech akcionárov alebo iných tretích strán by bolo zakázané.

Členské štáty EÚ teraz majú návrh preskúmať a v prípade jeho schválenia Komisia navrhne ďalšie kroky, ako využiť zisky zo zmrazených ruských štátnych aktív na podporu Ukrajiny.