Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EK chce rokovať o nákupe ďalších 1,8 miliardy dávok vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dávky týchto očkovacích látok od "jedného dodávateľa" by mohli byť do členských krajín EÚ doručené od konca aktuálneho roka do roka 2023.

Brusel 9. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) plánuje začať rokovania o možnom nákupe ďalších 1,8 miliardy dávok vakcín proti novému koronavírusu tzv. druhej generácie, ktoré majú poskytovať ochranu voči budúcim variantom tohto vírusu. Pre agentúru AFP to v piatok uviedol nemenovaný zdroj z prostredia exekutívy EÚ oboznámený s postupom šéfky EK Ursuly von der Leyenovej.

Dávky týchto očkovacích látok od "jedného dodávateľa" by mohli byť do členských krajín EÚ doručené od konca aktuálneho roka do roka 2023, uviedol zdroj. Na tento a nasledujúci rok si už EÚ zaistila 2,6 miliardy dávok vakcín "prvej generácie", pripomína AFP.

"Chceme veľký počet dávok, chceme zmluvu na 900 miliónov dávok a možnosť (na ďalší dodatočný nákup) rovnakého množstva," povedal zdroj. Neuviedol pritom, o ktorú očkovaciu látku pôjde. Zároveň však nenamietol v reakcii na otázku, či to bude Pfizer/BioNTech, uvádza AFP. Zmienené vakcíny musia podľa jeho slov poskytovať ochranu voči všetkým variantom, ktoré by sa "mohli objaviť".

Zároveň priblížil, že na tieto ďalšie dávky vakcín by sa vzťahovala povinnosť ich doručenia. Uviedol to v súvislosti s meškaním dodávok očkovacích látok od firmy AstraZeneca. Rokovania o ďalšom nákupe vakcín "druhej generácie" sú podľa jeho slov súčasťou príprav EK na zvládanie "ďalších stupňov" pandémie, keďže dochádza k mutáciám vírusu.