Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Európska komisia chce zosúladiť dobu platnosti certifikátov o očkovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sme si vedomí toho, že musíme občanom poslať jasnú a súvislú správu, uviedla Kyriakidisová.

Štrasburg 22. novembra (TASR) - Európska komisia plánuje zosúladiť dobu platnosti certifikátov o očkovaní proti koronavírusu, ako aj uznávanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny. V pondelok to uviedla komisárka Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová, informovala agentúra Reuters.

"Plne súhlasím s touto naliehavosťou, a preto Európska komisia s maximálnou naliehavosťou pracuje na posilnení koordinácie voľného pohybu vrátane dĺžky platnosti (certifikátov o očkovaní) a úlohy posilňujúcej dávky v očkovacej kampani," uviedla Kyriakidisová.

Podľa Kyriakidisovej priebeha už diskusia s členskými krajinami EÚ ohľadom certifikátov o očkovaní proti koronavírusu, pričom EK plánuje prísť s návrhom ešte tento týždeň.

"Sme si vedomí toho, že musíme občanom poslať jasnú a súvislú správu," uviedla Kyriakidisová.

Počet narastajúcich prípadov nákazy koronavírusom v mnohých členských krajinách EÚ spôsobil, že tieto krajiny pristúpili k sprísňovaniu pandemických opatrení. Rakúsko sa pritom v pondelok stalo prvou krajinou západnej Európy, ktorá zaviedla od uvedenia vakcín proti koronavírusu na trh tvrdý lockdown a pristúpila k opätovnému uzatvoreniu neesenciálnych obchodov, reštaurácii, barov a kaviarní, píše Reuters.