Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európska komisa: EÚ sa ohľadom víz nenechá ovplyvniť hrozbami Turecka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vízová povinnosť pre tureckých občanov mala byť zrušená od júla. Tento termín sa však odložil, pretože Turecko ešte nesplnilo všetkých kritéria, ku ktorým patrí aj reforma protiteroristických zákonov.

Brusel 1. augusta (TASR) - V spore okolo víz s Tureckom sa Európska komisia nenechá ovplyvniť novými hrozbami z Ankary. Bezvízový styk pre tureckých občanov sa stane skutočnosťou až vtedy, keď budú splnené všetky podmienky, uviedla hovorkyňa EK v nedeľu pre tlačovú agentúru DPA.

"Turecko prisľúbilo, že splní kritériá... a my očakávame, že tieto záväzky dodrží," reagovala hovorkyňa na vyjadrenia tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla. Ten pohrozil vypovedaním dohody o migrantoch s Európskou úniou, ak nebudú tureckí občania môcť najneskôr do októbra cestovať do členských štátov EÚ bez víz.

"Ak nedôjde k vízovej liberalizácii, budeme nútení upustiť od readmisnej dohody a dohody z 18. marca," povedal Čavušoglu pre dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). O jeho vyjadreniach s predstihom informovali nemecké médiá už v nedeľu.

Turecká vláda očakáva konkrétny termín pre prisľúbený bezvízový styk, nech to už bude začiatok alebo polovica októbra, zdôraznil minister. Čavušoglu ubezpečil, že nejde o hrozbu, a dodal, že dohoda o migrantoch je efektívna, pretože Turecko prijalo veľmi vážne opatrenia, okrem iného v boji proti prevádzačom.

Vízová povinnosť pre tureckých občanov mala byť pôvodne zrušená od júla. Tento termín sa však odložil, pretože Turecko ešte nesplnilo všetkých 72 kritérií, ku ktorým patrí aj reforma tureckých protiteroristických zákonov. EÚ žiada, aby boli zmenené tak, že ich nebude možné zneužiť proti politickým protivníkom.

Experti EK sú podľa nedeľňajšieho vyjadrenia zdrojov z exekutívy EÚ naďalej pripravení poskytnúť vláde v Ankare poradenstvo a podporu pri realizácii potrebných reforiem.