Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EK finančne podporí dánsky kožušinový priemysel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dánsko vlani v novembri oznámilo, že zlikviduje všetkých viac ako 15 miliónov noriek, keďže u týchto zvierat sa objavila zmutovaná verzia koronavírusu SARS-CoV-2.

Kodaň/Brusel 7. marca (TASR) - Európska komisia (EK) odsúhlasila v stredu finančnú pomoc vo výške 1,75 miliardy eur na podporu dánskeho kožušinového priemyslu. Ten utrpel výrazne straty po tom, čo pre obavy z rozšírenia nákazy novým koronavírusom vlani utratili milióny noriek.

Štátna podpora poslúži na kompenzáciu strát chovateľov noriek a podnikov pôsobiacich v oblasti kožušinového priemyslu, informovala podpredsedníčka EK pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová, ktorú citovala agentúra DPA.

Dánsko vlani v novembri oznámilo, že zlikviduje všetkých viac ako 15 miliónov noriek, keďže u týchto zvierat sa objavila zmutovaná verzia koronavírusu SARS-CoV-2. Vedci vtedy varovali, že nákaza môže u noriek na farmách viesť k novým mutáciám vírusu, ktoré by mohli ohroziť účinnosť vakcín pre ľudí.

Približne štyri milióny utratených noriek skončili v jamách vo vojenskom priestore v západnom Dánsku. Plyn z rozkladajúcich sa tiel ich však vytlačil späť na povrch a hrozila kontaminácia podzemnej vody.

Dánski poslanci následne vlani v decembri odsúhlasili, že norky budú vykopané a spopolnené do polovice júla tohto roku. Dánsky parlament tiež schválil zákon, ktorý do 31. decembra 2021 zakáže chov noriek.