Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EK bude podľa BBC súhlasiť s liberalizáciou vízového režimu s Tureckom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeho liberalizáciou Ankara podmienila podpis dohody, ktorej cieľom je zastaviť masový prílev migrantov do Európy.

Brusel 3. mája (TASR) - Európska komisia (EK) bude na svojom stredajšom zasadaní súhlasiť s podmienečnou liberalizáciou vízového režimu pre krátkodobý pobyt občanov Turecka v schengenskom priestore. Uviedla to dnes BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Tento krok je súčasťou dohody, na základe ktorej Turecko od 20. marca prijíma späť utečencov a migrantov, ktorí sa cez Egejské more dostali nelegálne do Grécka a nepožiadali tam o azyl alebo ich požiadavka bola zamietnutá. Za každého sýrskeho utečenca vráteného do Turecka prijme Európska únia od Ankary iného Sýrčana, ktorý o azyl požiadal.

Liberalizáciou vízového režimu EÚ Ankara podmienila podpis marcovej dohody, ktorej cieľom je zastaviť masový prílev migrantov do Európy. Turecko však musí do 4. mája splniť rôznorodý súbor 72 technických a právnych kritérií, aby jeho občania získali od júla možnosť cestovať do schengenského priestoru EÚ bez víz.

Okrem iného ide o slobodu prejavu, právo na spravodlivý proces a úpravu právnych predpisov týkajúcich sa terorizmu, aby boli lepšie chránené práva menšín. Podľa diplomatických zdrojov bola doteraz splnená len asi polovica týchto kritérií, napísala BBC.

Ľudskoprávni aktivisti spochybňujú zákonnosť dohody a argumentujú, že Turecko nie je bezpečné miesto pre návrat utečencov. Predseda Európskej rady Donald Tusk však v marci konštatoval, že dohoda začala prinášať výsledky a tureckú vládu pochválil za jej zaobchádzanie s utečencami. V rovnakom čase turecký premiér Ahmed Davutoglu uviedol, že jeho krajina splnila svoju časť dohody a otázka víz je pre jeho krajinu "životne dôležitá".

Európska komisia avizovala, že v prípade súhlasu s liberalizáciou vízového režimu pre občanov Turecka jej rozhodnutie bude obsahovať aj "poistku", ktorá umožní bezvízový styk pozastaviť v prípade, že Ankara nebude plniť 72 kritérií požadovaných Bruselom.