Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EK: Mnohé krajiny EÚ podporujú testovanie cestujúcich z Číny

Muž tlačí staršiu ženu okolo pacientov, ktorí dostávajú intravenózne kvapky na pohotovostnom oddelení nemocnice, utorok 3. januára 2023. Foto: TASR/AP

Komisárka EÚ pre zdravie Stella Kyriakidisová po utorkovom stretnutí na Twitteri napísala, že postoje k opatreniam ako testy pred odletom či posilnené monitorovanie odpadovej vody sa zblížili.

Brusel 3. januára (TASR) – Vzhľadom na rozsiahle šírenie koronavírusu v Číne podporuje veľká časť členských štátov EÚ testovanie cestujúcich, ktorí prichádzajú z tejto krajiny. Oznámila to v utorok Európska komisia (EK), informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Prevažná väčšina krajín je za testovanie pred odchodom," uviedol hovorca EK po stretnutí zástupcov národných ministerstiev zdravotníctva. Podľa jeho slov sa v zásade zhodli na "koordinovanom postupe". Rozhovory o spoločnej reakcii budú na úrovni expertov pokračovať v stredu.

Komisárka EÚ pre zdravie Stella Kyriakidisová po utorkovom stretnutí na Twitteri napísala, že postoje k opatreniam ako testy pred odletom či posilnené monitorovanie odpadovej vody sa zblížili. Európsku jednotu označila za najsilnejší nástroj proti covidu.

Jednotliví členovia EÚ medzitým z vlastnej iniciatívy sprísňujú pravidlá pre cestujúcich z Číny, pripomína DPA. Vo Francúzsku budú po prílete povinné PCR testy, Rakúsko bude testovať odpadovú vodu z lietadiel. Španielsko zaviedlo tzv. režim OTP – cestujúci z Číny musia byť očkovaní, testovaní alebo po prekonaní covidu. Nemecko chce situáciu naďalej monitorovať.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v utorkovej správe uviedlo, že situácia v Číne by podľa očakávaní nemala mať vplyv na epidemiologickú situáciu v Európe. Varianty koronavírusu šíriace sa v Číne sú už rozšírené aj v EÚ a nepredstavujú problém pre imunitnú reakciu obyvateľov Únie.