Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EK navrhla 780 miliónov eur pre krajiny,ktoré doplatia na tvrdý brexit

Ilustračná snímka. Foto:

Medzi nové opatrenie eurokomisie patrí návrh na úpravu dvoch existujúcich fondov - Európskeho fondu solidarity a Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii.

Brusel 4. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu v rámci svojej "poslednej výzvy" upozornila všetkých občanov a podniky v členských krajinách EÚ, aby sa pripravili na vystúpenie Spojeného kráľovstva z Únie k 31. októbru 2019 a zároveň navrhla vyčleniť sumu 780 miliónov eur na podporu podnikov, ich zamestnancov a členských štátov EÚ, ktoré najviac doplatia na takzvaný tvrdý brexit.

Komisia pripomenula, že do brexitu zostáva už len osem týždňov, aj preto vo najnovšom oznámení o pripravenosti na brexit vyzvala všetky zainteresované strany v krajinách EÚ, aby sa pripravili na scenár brexitu bez dohody.

Medzi nové opatrenie eurokomisie patrí návrh na úpravu dvoch existujúcich fondov - Európskeho fondu solidarity a Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii. Tie by mali byť k dispozícii na podporu ohrozených podnikov, prepustených pracovníkov a členských štátov, pre ktoré bude mať scenár brexitu bez dohody najhoršie dôsledky. Tieto návrhy ešte musí schváliť Európsky parlament aj ministri členských krajín (Rada EÚ).

Komisia navrhla, aby sa z uvedených fondov vyčlenila suma 780 miliónov eur, ktorá by pomohla najviac zasiahnutým členským štátom pokryť akékoľvek nevyhnutné "finančné bremeno" spôsobené brexitom bez dohody, a tiež by zmiernila straty zamestnancov, ktorí prišli o prácu v dôsledku tejto situácie.

Podľa údajov tlačovej agentúry AFP krajiny, ktoré budú s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnené tvrdým brexitom, sú Írsko, Nemecko, Holandsko, Belgicko, Francúzsko a Dánsko. Všetky štáty, ktoré požiadajú o pomoc prostredníctvom uvedených fondov, tak musia urobiť najneskôr do konca apríla 2020.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)