Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EK navrhuje ďalšie sankcie EÚ voči Rusku vrátane stropu na ceny ropy

Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prichádza na zasadnutie kolégia komisárov EÚ v centrále únie v Bruseli v stredu 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP

O návrhu teraz budú rokovať členské štáty EÚ, rozhodnúť musia jednomyseľne.

Brusel 27. septembra (TASR) – Európska komisia zatiaľ neschválila podnet 15 členských štátov na zastropovanie veľkoobchodných cien plynu. Povedal to v stredu podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis počas stretnutia s novinármi v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Ministri zodpovední za energetiku z 15 členských krajín EÚ, vrátane ministra hospodárstva SR Karla Hirmana, zaslali v utorok večer (27. 9.) otvorený list eurokomisárke pre energetiku Kadri Simsonovej, v ktorom ju v snahe riešiť súčasnú energetickú krízu vyzvali na zastropovanie veľkoobchodnej ceny zemného plynu.

Dombrovskis na otázku médií, ako eurokomisia pristupuje k tejto výzve, uviedol, že pre exekutívu EÚ je prioritou zabezpečenie dostatočných dodávok plynu. V tomto duchu pripravuje aj piatkové rokovania ministrov energetiky, podľa jeho slov však zatiaľ eurokomisia neodsúhlasila podnet 15 členských štátov na zastropovanie veľkoobchodných cien plynu.

O krízovom balíku opatrení, ktorý má obsahovať daň z nadmerných ziskov energetických či ropných firiem alebo povinné úspory elektriny, v stredu rokovali veľvyslanci členských krajín EÚ (COREPER), ktorí pripravujú pôdu na piatkové rokovania ministrov energetiky.

Spoločný list pre eurokomisiu o zastropovaní veľkoobchodných cien plynu zaslali Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Francúzsko, Grécko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko.