Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

EK pohrozila Maďarsku právnym konaním pre kauzu frekvencie Klubrádia

Riaditeľ maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió András Arató stojí v štúdiu rozhlasovej stanice v Budapešti, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maďarská mediálna rada (NMHH) 11. marca uzatvorila výberové konanie na rozhlasovú frekvenciu FM 92,9 bez víťaza.

Budapešť 9. júna (TASR) - Európska komisia (EK) sa obrátila listom na maďarskú vládu v kauze odmietnutia frekvencie pre nezávislú rozhlasovú stanicu Klubrádió. Informoval o tom v stredu spravodajský server telex.hu s odvolaním sa na webovú stránku EK s poznámkou, že v prípade, ak kabinet do dvoch mesiacov uspokojivo nezareaguje na tento list, Brusel bude pokračovať v procese právneho konania voči Maďarsku.

Maďarská mediálna rada (NMHH) 11. marca uzatvorila výberové konanie na rozhlasovú frekvenciu FM 92,9 bez víťaza. Stalo sa tak po tom, čo žiadosť jediného uchádzača – stanice Klubrádió – rada vyhodnotila ako neplatnú.

Podľa EK je argumentácia rady silne spochybniteľná, jej rozhodnutia o odmietnutí obnovenia licencie tejto rozhlasovej stanice sú neúmerné a netransparentné, preto porušujú právo Európskej únie.

Brusel okrem iného vytýka, že v prípade Klubrádia aplikovali maďarský mediálny zákon diskriminačným a neúmerným spôsobom, čo zákony Únie tiež zakazujú.

Nezávislá rozhlasová stanica Klubrádió vo februári stratila licenciu, čo vyvolalo obavy o slobodu médií v Maďarsku aj na medzinárodnej scéne.

Pri preverovaní žiadosti rádia rada údajne zistila, že tá z viacerých pohľadov nevyhovuje podmienkam tendra. NMHH poukazovala na neistú a protiprávnu ekonomickú situáciu tohto rádia, ale aj na zásadné chyby v predloženom programovom pláne.

Klubrádió 9. februára informovalo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti o udržanie vysielacej licencie. NMHH vlani v novembri rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu, čo bolo oficiálne zdôvodnené viacnásobným porušením mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice.

Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje ku krokom maďarskej vlády. Po verdikte súdu bolo nútené od 15. februára pokračovať vo vysielaní len prostredníctvom internetu.

Európska komisia v ten istý deň pohrozila Maďarsku, že pre zatvorenie tejto poslednej nezávislej rozhlasovej stanice v krajine pristúpi k právnym krokom. Odobratie licencie Klubrádiu označili USA i Francúzsko za znepokojujúce.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)