Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EK sa ospravedlnila za údaj predsedníčky o ukrajinských stratách

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová povedala, že na Ukrajine od začiatku ruskej invázie prišlo o život približne 100.000 príslušníkov ukrajinskej armády a 20.000 civilistov.

Brusel 30. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v rámci svojho stredajšieho príhovoru o Ukrajine spôsobila zmätok v súvislosti s počtom vojnových strát na strane ukrajinskej armády. EK sa za uvedenie sporného údaju neskôr ospravedlnila. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Von der Leyenová povedala, že na Ukrajine od začiatku ruskej invázie prišlo o život približne 100.000 príslušníkov ukrajinskej armády a 20.000 civilistov. The Guardian pripomína, že Ukrajina veľa informácií o počte obetí vojny neudáva, keďže presné čísla by podľa nej mohli Rusku poskytnúť isté výhody.

Eurokomisia sa neskôr ospravedlnila a uviedla, že údaje v príhovore von der Leyenovej boli nepresné. Odhadovaný počet obetí na strane ukrajinskej armády totiž podľa EK nezahŕňal len mŕtvych, ale i ranených. Sporná veta bola následne z prepisu príhovoru na webstránke Komisie zmazaná a rovnako bolo upravená i videonahrávka von der Leyenovej prejavu.

Hovorca ukrajinského generálneho štábu ukrajinským novinárom povedal, že k údajom eurokomisie sa vyjadrovať nebude. Dodal však, že Rusko za svoje činy na Ukrajine zaplatí.