Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

EK: Kríza v Afganistane potvrdzuje potrebu dohody o migrácii

Margaritis Schinas, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Hranice EÚ sú podľa Margaritisa Schinasa otvorené pre všetkých, ktorí utekajú pred násilím a prenasledovaní.

Brusel 15. augusta (TASR) - Kríza v Afganistane a kroky Bieloruska potvrdzujú, že EÚ urýchlene potrebuje úplnú reorganizáciu pravidiel v oblasti migrácie a azylu. Povedal to v nedeľu podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas, informovali agentúry DPA a Reuters.

Schinas má v rámci Európskej komisie na starosti aj záležitosti migrácie. Členské krajiny však v tejto otázke už roky nedokážu nájsť zhodu, píše DPA.

"Jedným z problémov je napríklad to, že krajiny, ktoré sú fenoménom migrácie ovplyvnené v menšej miere, sú presvedčené, že riešenie migračných tokov je problémom tých druhých krajín," povedal Schinas v rozhovore pre taliansky denník La Stampa. Táto otázka sa však podľa neho týka všetkých členských krajín.

Kríza v Afganistane a manévre autokratov ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa Schinasa potvrdili, že tlak na hranice EÚ sa týka všetkých.

Hranice EÚ sú podľa jeho slov otvorené pre všetkých, ktorí utekajú pred násilím a prenasledovaní. "Prijímame len tých, ktorí naozaj majú dôvod na ochranu. Tí, ktorí hranice prekročia nezákonne, budú poslaní naspäť," uviedol Schinas na otázku, či v spojitosti s Afganistanom hrozí nová migračná kríza.

Mnohé členské krajiny EÚ majú obavy, že vývoj v Afganistane môže spustiť migračnú krízu, akú Európa zažila v rokoch 2015-16, keď príchod viac ako milióna ľudí z Blízkeho východu zaťažil bezpečnostné systémy a systémy sociálneho zabezpečenia členských krajín EÚ, píše Reuters s odvolaním sa na server euronews.com.