Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EK spúsťa mechanizmus na podporu talentov pre rozvoj regiónov EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Oznámenie o využívaní talentov v regiónoch Európy je prvou iniciatívou Európskej komisie v roku 2023 v procese rekvalifikácie a zvyšovania úrovne zručností.

Brusel 17. januára (TASR) - EÚ musí podporovať talentovaných ľudí, najmä keď sa nachádza vo fáze dôležitého demografického prechodu. Dôležité to je v regiónoch s úbytkom pracovných síl a nízkym podielom osôb s vyšším vzdelaním či zasiahnutých odlevom mladých ľudí. Vyplýva to z utorňajšej správy Európskej komisie (EK), o ktorej informuje spravodajca TASR.

Bez podpory talentov demografický prechod prehĺbi regionálne rozdiely a naruší odolnosť a konkurencieschopnosť EÚ.

EK preto spúšťa "Mechanizmus podpory talentov" založený na ôsmich pilieroch. Snahou je zaškoliť, udržať a prilákať ľudí.

Oznámenie o využívaní talentov v regiónoch Európy je prvou iniciatívou EK v roku 2023 v procese rekvalifikácie a zvyšovania úrovne zručností. Pôjde o podporu regiónov, ktoré sú najviac zasiahnuté negatívnym demografickým vývojom, aj na predchádzanie vzniku nových územných rozdielov v EÚ.

EK zverejnila správu o vplyve demografických zmien, ktorá sa venuje trendom a vplyvom ako napríklad brexit, pandémia koronavírusu či ruská vojna voči Ukrajine.

EK zistila, že počet obyvateľov v produktívnom veku sa v rokoch 2015 až 2020 znížil o 3,5 milióna. Do roku 2050 to bude o ďalších 35 miliónov ľudí menej. V 16 členských štátoch je 82 regiónov (takmer 30 percent obyvateľstva EÚ) výrazne zasiahnutých poklesom počtu obyvateľov v produktívnom veku, nízkym podielom absolventov škôl či negatívnou mobilitou obyvateľov vo veku 15 až 39 rokov.

Riešením výziev ako sú neefektívnosť na trhu práce, v systémoch vzdelávania, odbornej prípravy a vzdelávania dospelých, nízka výkonnosť v oblastiach inovácií, verejnej správy či rozvoja podnikania a slabý prístup k službám, by regióny mohli prilákať viac kvalifikovaných pracovníkov. Niektoré z týchto regiónov už uviazli v "pasci rozvoja talentov".





(spravodajca TASR Jaromír Novak)