Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EK: Technická expertíza EÚ pomôže lepšie prijímať utečencov z Ukrajiny

Na snímke z 8. mája 2022 pomáhajú žene, ktorá utiekla z oceliarne Azovstaľ v Mariupole, po príchode do prijímacieho strediska pre vysídlených ľudí v Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy v tejto súvislosti uviedla, že ruská invázia na Ukrajinu spustila aj bezprecedentnú humanitárnu krízu a je povinnosťou EÚ pomáhať tým, ktorí utekajú pred vojnou.

Brusel 17. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že ponúkne technickú expertízu, ktorá má pomôcť deviatim členským štátom EÚ lepšie prijímať ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Informuje spravodajca TASR.

Členské štáty EÚ, ktoré podali žiadosť do Bruselu o podporu, ju dostanú v priebehu nasledujúcich mesiacov. Ide o Belgicko, Cyprus, Českú republiku, Francúzsko, Grécko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Taliansko.

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti uviedla, že ruská invázia na Ukrajinu spustila aj bezprecedentnú humanitárnu krízu a je povinnosťou EÚ pomáhať tým, ktorí utekajú pred vojnou a hľadajú bezpečie v členských krajinách eurobloku.

"To znamená poskytnúť im prístup k bývaniu, vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a práci. Prostredníctvom nástroja technickej podpory Európska komisia podporuje členské štáty, aby sa tak stalo hladko a rýchlo," uviedla Ferreirová v správe pre médiá.

Komisárka spresnila, že technická expertíza sa poskytuje v rámci nástroja technickej podpory (TSI), ktorý spravuje eurokomisia. Členským štátom pomôže pri čerpaní prostriedkov EÚ na účely prijímania a integrácie utečencov, ako aj pri implementácii smernice o dočasnej ochrane. Uľahčí im uznávanie kvalifikácií a diplomov ukrajinských utečencov s cieľom uľahčiť im vstup na trh práce EÚ či prispôsobenie školských osnov potrebám ukrajinských žiakov.

Exekutíva EÚ 21. marca, necelý mesiac po ruskej invázii na Ukrajinu, spustila osobitnú výzvu na podporu členských štátov prijímajúcich ukrajinských utečencov a postupného ukončenia ich závislosti od fosílnych palív z Ruska. Žiadosti predložené členskými štátmi eurokomisia medzitým posúdila a schválila.

V rámci TSI na rok 2022 už EK pomáha Chorvátsku, Dánsku, Fínsku, Grécku, Taliansku, Holandsku a Portugalsku v rámci podporných projektov "Integrácia štátnych príslušníkov tretích krajín v členských štátoch EÚ". Tieto projekty zlepšujú kapacitu vnútroštátnych správnych orgánov poskytovať inkluzívne a efektívne integračné služby a pomáhať udržiavať na pracovnom trhu talentovaných ľudí a uľahčovať prístup na trh práce štátnym príslušníkom tretích krajín.

Nástroj technickej podpory dopĺňa prácu agentúr EÚ a najmä Európskej azylovej agentúry (EUAA), ktorá pôsobí na Malte, v Taliansku, Grécku, Španielsku, na Cypre, v Rumunsku, Belgicku, Lotyšsku a Litve a čoskoro už aj v Českej republike a Holandsku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)