Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EK varovala krajiny eurozóny, že ich rozpočty môžu porušiť pravidlá

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

EK vo svojom pravidelnom hodnotení národných rozpočtov však nezistila ani v jednom prípade "vážne" riziko porušenia fiškálnych pravidiel.

Brusel 20. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) varovala 8 štátov eurozóny, že ich rozpočtové plány na rok 2020 môžu porušiť fiškálne pravidlá. Medzi napomenutými sú aj Francúzsko a Taliansko.

EK vo svojom hodnotení rozpočtových návrhov na budúci rok napomenula Paríž aj Rím, že existuje riziko porušenia fiškálnych pravidiel Európskej únie (EÚ), môžu totiž nesplniť ciele týkajúce sa znižovania dlhu a deficitu. EK adresovala rovnaké varovanie aj Belgicku, Fínsku, Portugalsku, Slovensku, Slovinsku a Španielsku.

"Spomedzi rozpočtových plánov, pri ktorých existuje riziko porušenia pravidiel, nás najviac znepokojujú tie s vysokými úrovňami dlhu, ktoré sa neznižujú dostatočne rýchlo," uviedol podpredseda EK Valdis Dombrovskis a explicitne odkazoval na Taliansko, Francúzsko, Belgicko a Španielsko. Dodal, že EK apeluje na všetky krajiny, ktorým hrozí, že nesplnia fiškálne pravidlá, aby prijali nevyhnutné dodatočné opatrenia, ktoré zabezpečia dodržanie pravidiel.

EK vo svojom pravidelnom hodnotení národných rozpočtov však nezistila ani v jednom prípade "vážne" riziko porušenia fiškálnych pravidiel. V takom prípade by mohla požadovať okamžitú zmenu návrhu rozpočtu, ako to urobila vlani v prípade Talianska.