Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

EK víta dohodu diplomatov o vytvorení hybridných tímov rýchlej reakcie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hybridné tímy rýchlej reakcie budú podľa stanoviska EK jedným z kľúčových nástrojov na podporu členských štátov EÚ a partnerských krajín v boji proti hybridným hrozbám.

Brusel 22. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu privítala utorňajšiu dohodu diplomatov z členských krajín, ktorí na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti prijali usmerňovací rámec pre praktické zriadenie hybridných tímov rýchlej reakcie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že dohoda členských krajín pripravuje pôdu pre nasadenie hybridných tímov rýchlej reakcie na požiadanie pri príprave a boji proti hybridným hrozbám a počas volebných kampaní v dnešnom zhoršujúcom sa bezpečnostnom prostredí s rastúcimi dezinformáciami, kybernetickými útokmi, útokmi na kritickú infraštruktúru, zámerne riadenou migráciou a zasahovaním do volieb zo strany škodlivých aktérov.

Hybridné tímy rýchlej reakcie budú podľa stanoviska EK jedným z kľúčových nástrojov na podporu členských štátov EÚ a partnerských krajín v boji proti hybridným hrozbám.

Uvedené tímy budú poskytovať prispôsobenú a cielenú krátkodobú pomoc členským štátom, partnerským krajinám a tiež misiám a operáciám vykonávaným v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. Tímy budú čerpať z príslušných sektorových vnútroštátnych a civilných a vojenských síl EÚ s odborníkmi v boji proti hybridným hrozbám.

Na zabezpečenie rýchleho nasadenia hybridných tímov rýchlej reakcie sa ako operačné centrum pre nasadenie v partnerských krajinách použije Koordinačné centrum reakcie na núdzové situácie (ERCC) pod správou eurokomisie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)