Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EK vytvorila chemické, biologické, rádiologické a jadrové rezervy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade núdze poskytujú rezervy rescEU pomoc všetkým členským štátom EÚ a možno ich nasadiť aj do krajín susediacich s EÚ.

Brusel 17. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok pridelia Fínsku 242 miliónov eur na rozvoj prvej strategickej rezervy rescEU v oblasti chemickej, biologickej, rádiologickej a jadrovej (CBRN) pomoci. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia už vytvorila rezervy rescEU pre rôzne oblasti v iných členských štátoch EÚ - leteckú flotilu na boj proti lesným požiarom (vo Francúzsku, Grécku, Chorvátsku, Španielsku, Švédsku a Taliansku) a zásoby zdravotníckeho vybavenia (Belgicko, Dánsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Maďarsko, Nemecko, Rumunsko, Slovinsko a Švédsko).

Nová rezerva bude zahŕňať vakcíny a protilátky, lekárske prístroje a vybavenie na reakciu v teréne. Vyčlenené financie sa použijú aj na školenie zamestnancov. Cieľom je posilniť odborné znalosti v oblasti CBRN v Európe a zabezpečiť, aby spôsobilosti a zásahové tímy mohli byť nasadené kdekoľvek v Európe.

Rezervy rescEU sú financované z rozpočtu EÚ a eurokomisia udržiava kontrolu nad ich prevádzkou v úzkej spolupráci s hostiteľskými krajinami.

V prípade núdze poskytujú rezervy rescEU pomoc všetkým členským štátom EÚ a možno ich nasadiť aj do krajín susediacich s EÚ.

EK uviedla, že uprostred ruskej vojny proti Ukrajine zmobilizovala pre Kyjev CBRN a lekársku pomoc v hodnote viac ako 50 miliónov eur. Išlo o lieky, tabletky jodidu draselného, koncentrátory kyslíka či jednotky intenzívnej starostlivosti, vybavenie na dekontamináciu, chemické detektory a osobné ochranné prostriedky.

Zdravotnícke zásoby z rezerv rescEU v Grécku, Nemecku a Švédsku sa využívajú na poskytovanie záchrannej pomoci Ukrajine. Podľa údajov EK v roku 2022 sa uskutočnilo viac ako 40 operácií využívajúcich zásoby rescEU - išlo o reakcie na lesné požiare, epidémiu opičích kiahní a vojnu na Ukrajine.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)