Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Ekonomika Saudskej Arábie zaznamenala vlani rast iba o 0,3 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najväčší vývozca ropy na svete sa usiluje diverzifikovať svoju ekonomiku a zmierniť vysokú závislosť od predaja ropy, táto oblasť je však stále kľúčová.

Rijád 1. marca (TASR) - Ekonomika Saudskej Arábie vzrástla v minulom roku v omnoho menšej miere, než sa očakávalo. Dôvodom je výrazný pokles ropného sektora, ktorý stále tvorí základ saudskoarabskej ekonomiky.

Najväčší vývozca ropy na svete sa usiluje diverzifikovať svoju ekonomiku a zmierniť vysokú závislosť od predaja ropy, táto oblasť je však stále kľúčová. Klesajúce ceny komodity a k tomu program obmedzovania produkcie tak tlačia na celkový rast hospodárstva.

Situáciu čiastočne zmiernil reálny rast sektora mimo ropy na úrovni 3,3 %. To bol najlepší výsledok tejto časti ekonomiky od roku 2014. Výrazný rast zaznamenali sektory poisťovníctva, maloobchodu či hotely a reštauračné služby.

Problémy ropného sektora, ktorý zaznamenal pokles o 3,6 %, však spôsobili, že celkový rast hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahol iba 0,3 %. Vládna prognóza predstavovala 0,9 %.

Export Saudskej Arábie klesol vlani o 10,4 %, opäť pre výrazný pokles vývozu ropy. Ten dosiahol 14 %.