Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ekonómka Danuše Nerudová oznámila kandidatúru na českú prezidentku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svoj záujem o post prezidenta ČR doteraz ohlásilo už vyše 20 osobností, ako napríklad podnikateľ a filantrop Karel Janeček či šéf odborárov Josef Středula.

Praha 1. júna (TASR) - Česká ekonómka a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová v utorok prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámila, že sa rozhodla kandidovať na prezidentku Českej republiky.

"Rozhodla som sa kandidovať na funkciu prezidentky Českej republiky. Robím tak po zvážení všetkých pre a proti a so všetkou vážnosťou," uviedla Nerudová na Twitteri. "Potrebujeme hlavu štátu, ktorá má schopnosti a energiu stáť v ekonomicky neľahkej dobe na strane ľudí. Všetci si zaslúžime nádej na lepšie časy," dodala.

Česi si budú nového prezidenta, ktorý na tejto pozícii nahradí Miloša Zemana, voliť v priamej voľbe na jar budúceho roku. Vtedy sa totiž po piatich rokoch Zemanovi skončí mandát a znova kandidovať už nemôže. Ako najväčší favoriti sa spomínajú bývalý predseda vlády Andrej Babiš a niekdajší vysoký predstaviteľ armády ČR a NATO Petr Pavel - tí však svoju kandidatúru zatiaľ oficiálne neoznámili, uvádza spravodajský server Novinky.cz.

Svoj záujem o post prezidenta ČR doteraz ohlásilo už vyše 20 osobností, ako napríklad podnikateľ a filantrop Karel Janeček, šéf odborárov Josef Středula, šéf hnutia Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, niekdajšia šéfka Energetického regulačného úradu Alena Vitásková či teológ a mediálny expert Ivo Mareš.

Na účasť vo voľbách o prezidentský post v ČR je potrebné získať podpisy minimálne 20 poslancov, desiatich senátorov alebo 50.000 občanov.