Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Ekvádor dekriminalizuje interrupcie v prípade znásilnenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Ekvádore, konzervatívnej krajine, kde sa ku kresťanskej viere hlásili 80 percent obyvateľstva, hrozia za umelé prerušenie tehotenstva až tri roky väzenia.

Quito 29. apríla (TASR) - Ekvádorský ústavný súd v stredu pomerom hlasov 7:2 schválil dekriminalizáciu umelého prerušenia tehotenstva v prípade znásilnenia, oznámil tamojší verejný ochranca práv Freddy Carrión. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Carrión na Twitteri uviedol, že súd tak rozhodol "vďaka ženám a feministickým skupinám, ktoré neustále bojujú za spravodlivejšiu a rovnoprávnu spoločnosť".

V Ekvádore, konzervatívnej krajine, kde sa ku kresťanskej viere hlásili 80 percent obyvateľstva, hrozia za umelé prerušenie tehotenstva až tri roky väzenia. Interrupciu je možné vykonať len v prípade, že k otehotneniu došlo pri znásilnení ženy s mentálnym postihnutím, alebo vtedy, keď tehotenstvo ohrozuje život matky.

Ekvádorský parlament (Národné zhromaždenie) v roku 2019 neschválil dekriminalizáciu interrupcií v iných prípadoch znásilnenia alebo nesprávneho vývoja plodu.