Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ekvádor má v čase krízy vo väzenskom systéme nového ministra obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnovší masaker vo väznici v Ekvádore si vyžiadal 119 mŕtvych. Pri nepokojoch, ktoré sa v ekvádorských väzniciach odohrali v priebehu tohto roku, zahynulo už 238 väzňov.

Quito 19. októbra (TASR) - V Ekvádore bol pre nárast násilia spojeného s drogami vyhlásený výnimočný stav. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso v pondelok súčasne nariadil mobilizáciu polície a armády a ich zosilnené hliadkovanie v uliciach.

V prejave, ktorý podľa agentúry AFP odvysielala štátna stanica EcuadorTV, Lasso vyhlásil, že "v uliciach Ekvádoru je len jeden nepriateľ: obchodovanie s drogami," a dodal, že "v posledných rokoch sa Ekvádor zmenil z krajiny obchodujúcej s drogami na krajinu, kde sa drogy aj konzumujú“.

Lasso v pondelok vymenoval i nového ministra obrany. Stalo sa tak v čase, keď sa táto latinskoamerická krajina zmieta aj vo veľkej kríze kvôli zlyhávaniu väzenského systému, informovala agentúra AFP.

Lasso vymenoval na post ministra obrany generála vo výslužbe Luísa Hernándeza, pričom svoju voľbu zdôvodnil momentálnou "nedostatočnou verejnou bezpečnosťou" v štáte. Hernández vo funkcii vystrieda Fernanda Donosa.

Vláda zatiaľ neuviedla presný dôvod tejto personálnej zmeny. Došlo k nej však v čase, keď väzenský systém krajiny zápasí s vlnou nepokojov vo väzniciach a keď sa chystá prijať návštevu ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, ktorý bude s prezidentom hovoriť o spolupráci v otázkach bezpečnosti, obrany a obchodu.

Najnovší masaker vo väznici v Ekvádore si vyžiadal 119 mŕtvych. Pri nepokojoch, ktoré sa v ekvádorských väzniciach odohrali v priebehu tohto roku, zahynulo už 238 väzňov.

"Ekvádor zažíva obdobie neistoty, z ktorej pramení niekoľko faktorov, jeden z nich je obchodovanie s drogami,“ povedal prezident, podľa ktorého Ekvádor potrebuje "silnejšie a odhodlanejšie" ozbrojené sily.

Práve väzenská kríza viedla vedenie krajiny koncom septembra k vyhláseniu stavu núdze vo väzniciach v trvaní 60 dní, ktorý jej umožňuje zmobilizovať 3600 vojakov a políciu na hliadkovanie v 65 väzniciach po celej krajine.