Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Márnice v najväčšom meste Ekvádoru kolabujú pod náporom mŕtvych

Zdravotník v ochrannom odeve prepravuje telo obete pandémie koronavírusu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Karanténne opatrenia Ekvádorčanom nedovoľujú pochovávanie svojich zosnulých príbuzných.

Quito 5. apríla (TASR) - Ekvádorská vláda začala skladovať telá obetí nového koronavírusu v obrovských mraziarenských boxoch po tom, ako márnice v prístavnom meste Santiago de Guayaquil skolabovali pod náporom stoviek zosnulých. V nedeľu o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa slov primátorky Santiaga de Guayaquil Cynthie Viteriovej boli k miestnym nemocniciam pristavené tri veľké mraziarenské boxy, z ktorých najväčší je dlhý 12 metrov, aby v nich boli uskladnené telá obetí nákazy, kým stihnú zodpovedné orgány vykopať dostatok hrobov.

"Pandémia zdoláva naše kapacity," uviedol vo vyhlásení manažment miestnej Nemocnice Teodora Maldonada Carba.

V Ekvádore bolo potvrdených 318 obetí ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, čo je najvyššie číslo v Latinskej Amerike.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno však tento týždeň vyhlásil, že skutočný počet obetí nákazy bude oveľa vyšší, keďže úrady denne z príbytkov obyvateľov vynášajú stovky tiel. Karanténne opatrenia totiž Ekvádorčanom nedovoľujú pochovávanie svojich zosnulých príbuzných.

Vláda tejto juhoamerickej krajiny v sobotu avizovala, že zavedie nový digitálny systém, ktorý umožní rodinám identifikovať hroby ich blízkych.

Prezident na margo pandémie dodal, že podľa vlády by si nákaza mala v krajine celkovo vyžiadať 3500 životov. Úrady už podľa Morena budujú "špeciálny tábor", kde budú obete tohto infekčného ochorenia pochovávané.