Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Vo väznici v Ekvádore pokračovali nepokoje aj v sobotu

Na archívnej snímke príslušníci bezpečnostných zložiek prichádzajú po násilnostiach do väznice najväčšieho ekvádorského mesta Guayaquil. Foto: TASR/AP

Mesto Guayaquil sa nachádza v provincii Guayas na juhozápade Ekvádora. Počas bitiek medzi väzňami v noci na sobotu bolo zabitých najmenej 68 väzňov a 25 ďalších utrpelo zranenia.

Quito 14. novembra (TASR) - Nepokoje vo väznici v ekvádorskom meste Guayaquil, kde v noci na piatok prišlo o život najmenej 68 väzňov, pokračovali aj v sobotu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu ekvádorského prezidenta.

Hovorca prezidenta Carlos Jijón oznámil, že vo väznici došlo k novým potýčkam medzi trestancami z dvoch rôznych častí väzenského zariadenia. Dodal, že ide o iné časti ako tie, v ktorých sa odohrali boje v noci na sobotu.

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso na sobotu zvolal zasadnutie krízového štábu a organizácie občianskej spoločnosti vyzval, aby sa s väzňami pokúsili nadviazať kontakt a ukončili krviprelievanie.

Mesto Guayaquil sa nachádza v provincii Guayas na juhozápade Ekvádora. Počas bitiek medzi väzňami v noci na sobotu bolo zabitých najmenej 68 väzňov a 25 ďalších utrpelo zranenia.

Miestni predstavitelia pripisujú boje gangom napojeným na medzinárodné drogové kartely. Policajný zásah s cieľom obnoviť poriadok "zachránil (ďalšie) životy", dodal guvernér provincie Guayas Pablo Arosemena.

V septembri si výtržnosti medzi ozbrojenými znepriatelenými drogovými gangmi v tej istej väznici vyžiadali 119 obetí. Išlo o jeden z najhorších väzenských masakrov v dejinách Latinskej Ameriky.

V tejto najväčšej väznici v krajine je umiestnených 8500 trestancov, čo je o 60 percent viac než je jej pôvodná kapacita 5300 väzňov.

Pri nepokojoch, ktoré sa v ekvádorských väzniciach odohrali v priebehu tohto roku, zahynulo už takmer 300 väzňov.