Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ekvádor povolil americkým vojenským lietadlám využívať Galapágy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lietadlá budú na základe dohody s ekvádorskou vládou pomáhať v boji proti pašovaniu drog, povedal ekvádorský minister obrany Oswaldo Jarrín.

Quito 17. júna (TASR) - Ekvádor povolil americkým vojenským lietadlám operovať z letiska na súostroví Galapágy. Lietadlá budú môcť využívať letisko na ostrove San Cristóbal, povedal ekvádorský minister obrany Oswaldo Jarrín, ktorého v pondelok citovala stanica BBC.

Lietadlá budú na základe dohody s ekvádorskou vládou pomáhať "v boji proti pašovaniu drog", uviedol minister. Pôjde o stroje typu Boeing-777 a Lockheed P-3 Orion.

Dohoda vyvolala obavy z možného negatívneho vplyvu na životné prostredie súostrovia i na suverenitu Ekvádoru.

Zákonodarcovia v ekvádorskom parlamente preto vyzvali Jarrína a ministra životného prostredia Marcela Matu, aby objasnili rozsah spolupráce s USA na Galapágach. Požiadali ich tiež, aby spresnili návrhy na rozšírenie dráhy predmetného letiska, napísal denník El Universo.

Na základe ekvádorskej ústavy je táto juhoamerická krajina "mierovým územím", na ktorom sa nemajú zriaďovať zahraničné vojenské základne. Na rozhodnutie zareagoval podráždene aj bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa, ktorý na Twitteri napísal, že daný ostrov "nie je lietadlovou loďou pre Američanov".

Galapágy ležia 906 kilometrov západne od pevninského Ekvádoru a sú na zozname Svetového dedičstva UNESCO ako územie s unikátnou flórou a faunou. Na ostrovy mieria za tamojšou biodiverzitou návštevníci z celého sveta. Galapágy inšpirovali Charlesa Darwina k vytvoreniu evolučnej teórie.