Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Ekvádor prepustí vývojára Biniho blízkeho Assangeovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Biniho upodozrievali z účasti na sprisahaní zverejniť obviňujúce dokumenty o prezidentovi krajiny. Žiadne obvinenie voči nemu napokon nevzniesli.

Quito 21. júna (TASR) - Švédskeho softvérového vývojára Olu Biniho, ktorý je blízkym priateľom zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea, prepustia z vyšetrovacej väzby v Ekvádore, kde na základe podozrení z hackerstva strávil viac než dva mesiace. Podľa agentúry AP o tom vo štvrtok rozhodol súd v Ekvádore.

Provinčný súd rozhodol o Bininovom prepustení v pomere hlasov dva ku jednému vo štvrtok. Obhajca Mario Melo vyhlásil, že jeho klient "žiadny zločin nespáchal".

Samotný vývojár všetky obvinenia poprel a v krátkom vyhlásení pred novinármi povedal, že svoje prepustenie očakáva v piatok. Zadržanie, ako aj obvinenia voči svojej osobe, označil za "nezákonné prenasledovanie".

Švédskeho vývojára zadržali na letisku v ekvádorskej metropole Quito keď plánoval nastúpiť na let do Japonska. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo 11. apríla prezident krajiny Lenín Moreno vyhostil z ekvádorskej ambasády v Londýne Assangea, ktorého následne zadržala britská polícia.

Biniho upodozrievali z účasti na sprisahaní zverejniť obviňujúce dokumenty o prezidentovi krajiny. Žiadne obvinenie voči nemu napokon nevzniesli.

Assangea, austrálskeho vydavateľa a internetového aktivistu, v apríli vypovedali z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne, kde sa ukrýval od roku 2012. Od začiatku mája si v londýnskom väzení odpykáva 50-týždňový trest za porušenie podmienok prepustenia na kauciu. V posledných týždňoch sa objavujú informácie o zhoršení jeho zdravotného stavu.