Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Vláda v Ekvádore vyhlásila výnimočný stav v siedmich provinciách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Prezident Daniel Noboa zaviedol výnimočný stav prvýkrát v januári po tom, čo z väzenia s maximálnym stupňom stráženia ušiel nebezpečný narkobarón José Adolfo Macias prezývaný Fito.

Quito 22. mája (TASR) — Ekvádorská vláda v stredu v súvislosti s nárastom násilností v rámci prebiehajúcej "vojny" proti drogovým gangom vyhlásila výnimočný stav v siedmich z dovedna 24 provincií. Opatrenie, ktoré umožňuje nasadenie vojakov, bude platiť nasledujúcich 60 dní, informovala agentúra AFP.

Kabinet vyhlásil výnimočný stav v provinciách Guayas, El Oro, Santa Elena, Manabí, Los Ríos, Sucumbíos a Orellana, kde v ostatnom čase stúpol počet "činov systematického násilia páchaných skupinami organizovaného zločinu, teroristickými organizáciami a militantnými jednotlivcami".

Prezident Daniel Noboa zaviedol výnimočný stav prvýkrát v januári po tom, čo z väzenia s maximálnym stupňom stráženia ušiel nebezpečný narkobarón José Adolfo Macias prezývaný Fito.

Zločinecké gangy následne vyhlásili "vojnu" polícii, armáde a ďalším štátnym orgánom. Z rôznych oblastí krajiny boli hlásené výbuchy, väzenské vzbury či únosy policajtov.

Noboa v reakcii vyhlásil, že krajina je v stave "vnútorného ozbrojeného konfliktu" a nariadil armáde "neutralizovať" 22 zločineckých skupín.

Organizácia Human Rights Watch (HRW) v stredu vyzvala Nobou, aby zrušil stav vnútorného ozbrojeného konfliktu, pretože umožňuje porušovanie ľudských práv zo strany bezpečnostných síl.

Donedávna pokojný Ekvádor, ležiaci medzi poprednými exportérmi kokaínu Kolumbiou a Peru, sa stal dejiskom vojny drogových gangov, ktorá sa odohráva zväčša vo väzniciach, kde majú zločinci ako Macias veľký vplyv.