Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ekvádor z dôvodu sucha distribuuje elektrickú energiu na prídel

Majiteľka zapaľuje sviečky vo svojom obchode kvôli výpadkom elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Hlavné mesto Kolumbie Bogota pred niekoľkými dňami začalo distribuovať vodu na prídel, pretože jej úroveň vo vodných nádržiach dosiahla mimoriadne nízke hladiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Quito 17. apríla (TASR) - Ekvádor začal v utorok elektrickú energiu do najväčších miest krajiny poskytovať na prídel, pretože sucho spojené s klimatickým javom El Niňo spôsobilo vyčerpanie vodných nádrží a zníženie výkonu vodných elektrární. Tie pokrývajú približne 75 percent energetickej spotreby krajiny, píše TASR podľa správy agentúry AP.

Výpadky v dodávkach elektriny oznámilo v noci na utorok ministerstvo pre energetiku. "Vyzývame Ekvádorčanov, aby počas tohto zlomového týždňa obmedzili svoju spotrebu elektriny," uviedlo ministerstvo vo vyjadrení. Dodalo, že svoje opatrenie prehodnotí v stredu.

Noviny na celom území krajiny v utorok zverejnili rozpisy výpadkov energie v mestách vrátane metropoly Quito, či miest Cuenca a Guayaquil. Výpadky elektriny zasiahli Ekvádor aj v októbri, januári a vo februári, pripomína AP.

Hlavné mesto Kolumbie Bogota pred niekoľkými dňami začalo distribuovať vodu na prídel, pretože jej úroveň vo vodných nádržiach dosiahla mimoriadne nízke hladiny. Kolumbia tiež v prvý aprílový týždeň pozastavila vývoz elektrickej energie do Ekvádora v úsilí šetriť ju pre svoju vlastnú potrebu. Vodné elektrárne podľa AP pokrývajú približne 70 percent energie spotrebovanej v Kolumbii.

Ekvádor a Kolumbia tento rok zaznamenali pokles v objeme zrážok z dôvodu oteplenia v oblasti južného Tichého oceánu. Toto oteplenie môže spôsobiť záplavy na západnom pobreží Južnej Ameriky a vyvolať sucho v údoliach Ánd, kde sa nachádza množstvo ekvádorských a kolumbijských miest.