Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ekvádorská polícia po nepokojoch už prevzala kontrolu nad väznicou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na rozsiahlej bezpečnostnej operácii sa podieľalo zhruba 900 policajtov a príslušníkov taktických jednotiek.

Quito 1. októbra (TASR) - Ekvádorská polícia prevzala vo štvrtok kontrolu nad väznicou v ekvádorskom meste Guayaquil, kde si nepokoje medzi ozbrojenými znepriatelenými drogovými gangmi predtým vyžiadali najmenej 118 obetí. Informuje o tom agentúra AFP.

Niektoré z obetí mali odťaté hlavy. Ďalších 86 väzňov utrpelo zranenia, pričom stav šiestich z nich je kritický, uviedli príslušné ekvádorské úrady.

Ide o jednu z najhorších väzenských bitiek v moderných dejinách Južnej Ameriky. Nepokoje vypukli už v utorok vo väzenskom komplexe v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil medzi väzňami, o ktorých sa predpokladá, že mali väzby na mexické drogové gangy, najmä na kartely Sinaloa a Jalisco.

Polícia vo štvrtok v neskoro večer oznámila, že väzni "už nemajú kontrolu nad väzenskými blokmi", sú späť vo svojich celách a "všetko je pokojné".

Na rozsiahlej bezpečnostnej operácii sa podieľalo zhruba 900 policajtov a príslušníkov taktických jednotiek.

Miestne médiá uviedli, že nepokoje vypukli po tom, čo väzni z jedného kartelu oslavovali narodeniny jedného zo svojich vodcov a chválili sa, že ovládajú väznicu, čo vyvolalo hnev ostatných znepriatelených skupín v zariadení, píše AFP. Najmenej šesť obetí malo odťatú hlavu, uviedla prokuratúra

Nepokoje vo väzniciach si v Ekvádore tento rok vyžiadali ž viac než 230 životov, kým podľa úradu ekvádorského ombudsmana pre ľudské práva v roku 2020 zahynulo vo väzení 103 ľudí.

Ekvádor má celkovo 65 väzenských zariadení s kapacitou približne 30.000 osôb. Vo väzniciach je však v súčasnosti umiestnených 39.000 trestancov a väzenský systém je poznačený korupciou, nedostatkom dozorcov a násilím.